Nem adta meg a kormány az ígért pénzt az új buszokra, a kormány szerint ez kamu

2020.02.10. 07:56 Módosítva: 2020.02.10. 13:23
Bajban a BKV: közeleg a metrófelújítás újabb szakasza, kellene még metrópótló busz, az árát viszont nem utalja a kormány, pedig korábban megígérte. A kormányoldal szerint meglesz a pénz hamarosan.

Frissítés: a Budapestért felelős államtitkár, Fürjes Balázs szerint „kamu”, hogy a főváros ne kapná meg a beígért 3,2 milliárdot.

Frissítés 2: Vitézy Dávid, a BFK vezetője szerint a pénz és a szándék megvan, de az utaláshoz szükséges támogatási szerződést adminisztratív vita miatt még nem írták alá.

Frissítés 3: Karácsony Gergely főpolgármester bízik az államtitkár szavában.

Nem érkezett meg január végéig a fővároshoz az a 3,2 milliárd forint, amelyet a kormány ígért a budapesti buszpark megújításához – írta a Népszava. A kormányhatározatban még Tarlós István korábbi főpolgármester idején beígért összeg a 3-as metró Nagyvárad tér és Lehel tér közötti felújítása miatt lenne fontos, mert másképp a BKV nem tudja ellátni a naponta 540 ezer embert szállító szakaszt.

A Miniszterelnökség mostanáig nem kötött szerződést a BKV Zrt.-vel, így a  központi költségvetésből várt pénz híján a fővárosnak fapados verzió után kell néznie. Így alapáron 20 millió forintos buszokat vesz – bár a honosítással, BKV-sítésével ezek teljes költsége is eléri a 40 milliót buszonként. A B terv szerint 40 darab Euro 5-ös besorolású használt buszokat vesz a főváros, hivatalosan egyelőre nem tudni, honnan. 

Ha a kormányhatározatban megígért összeg megérkezett volna, akkor ősszel 35-40 új buszt szerzett volna be a főváros. Ehhez az idő állítólag már kevés akkor is, ha a kormány mégis nekikezdene a pénz átutalásához szükséges szerződés megkötésének.

A metrófelújítás harmadik szakasza – azaz a 3-as vonal középső része – 90,9 milliárdos költségvetéssel tervez, a munkát a Swietelsky Építő Kft. végzi. A jelenleg folyó második szakasz 50 milliárdos projektjét a Strabag Építőipari Zrt. bonyolítja le. A teljes felújítás 2022 végére fejeződik be.

Fürjes: a kormány állja a szavát

A Népszava cikkének megjelenése után a kormány Budapestért felelős államtitkára a Twitteren közölte: 

A kormány állja a szavát, a BKV megkapja a 3,2 milliárdos támogatást új buszokra. És a 3-as metró felújítására vállalt 80 milliárd pluszpénzt is. Az ellenkező állítás kamu. Mintha valaki mindenáron konfliktust akarna, pedig jó az együttműködés”

Az államtitkár pontos menetrendet nem említett, sem a szerződés január végére tervezett megkötéséről, sem a pénz átutalásának menetéről.

Vitézy: Adminisztratív vita

A kormány 3,2 milliárd forintot biztosít új buszok vásárlására Budapestnek, az erre szolgáló forrásokat a BKV meg fogja kapni minden ellenkező híreszteléssel szemben, szólt hozzá közösségi oldalán a vitához Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója. A fejlesztés célja, hogy újabb 40 darab alacsonypadlós, Euro 6-os Mercedes Connecto autóbusz érkezzen Budapestre, a BKV által még egy évvel ezelőtt megkötött szerződés opcióinak lehívásával. Arra a kérdésre, hogy miért nem utalták el a pénzt január végéig, hogy a metrópótlásra meglegyen a kellő számú busz, Vitézy azt válaszolta, hogy a Magyar Államkincstár a költségvetésben ténylegesen rendelkezésre álló forrást támogatási szerződés nélkül nem tudja kiutalni a fővárosnak, ehhez mindkét fél kell, és még nincs aláírva. A szándék megvan a szerződés aláírására mindkét oldalról, a késlekedés oka adminisztratív vita.

Karácsony bízik Fürjesben

Mint a főpolgármester a közösségi oldalán írja, a múlt héten levélben fordult Gulyás Gergely miniszter úrhoz, hogy érvényt szerezzen a kormány korábbi döntésének, amely szerint a város saját forrásból megvásárolt kb. 40 korszerű, alacsony kibocsátású busza mellé a kormány további 37 darabot finanszíroz. Az ügyben pozitívumként értékeli, hogy hétfőn Fürjes Balázs államtitkár biztosította a budapestieket, arról, hogy – a sajtóhírekkel szemben – a BKV megkapja azt a 3,2 milliárd forintos támogatást, amelyből a vállalat megveheti az új buszokat a M3-as metró pótlásának idejére.