Amerikaiak leplezték le a gyermekpornóval vádolt magyar nagykövetet

D KOS20140219030
2020.02.11. 11:59

Hosszú ideje titokban figyelte egy amerikai, kiberbűnözésre szakosodott szerv a gyermekpornográfiával megvádolt Kaleta Gábor online tevékenységét Peruban, miután egy nemzetközi pedofilhálózat felderítésekor a magyar nagykövet is képbe került, tudta meg az Index kormányzati forrásokból. 

Úgy tudjuk, hogy a titokban folytatott nyomozás eredményéről 2019 tavaszán az amerikai szerv a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó polgári titkosszolgálatot, az Információs Hivatalt (IH) mint partnerszolgálatot értesítette. Nem megerősített értesülésünk szerint a titokban zajló amerikai nyomozás egyébként összefüggött egy olyan, Európát is érintő üggyel, amit a spanyol rendőrség az Europol asszisztálása mellett vitt véghez.   

Az amerikaiak nagyon hosszú időn át figyelték Kaletát, és információnk szerint gyakorlatilag teljesen felderítették az ügyet, amikor a magyar titkosszolgálatot tájékoztatták a limai nagykövet online tevékenységéről. Ezt azt jelenti, hogy a külföldi társszerv ekkor már bőven elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a magyar hatóságok nyílt eljárást folytathassanak, meggyanúsítsák Kaletát, és kezdeményezzék a letartóztatását. Úgy tudjuk, Kaleta le volt tartóztatva, de már szabadlábon védekezik.

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó biztonsági források szerint valóban nem a TEK, nem is a rendőrség, hanem az Információs Hivatal, azaz a titkosszolgálat munkatársai kísérték haza Kaletát. Egyrészt azért ők, mert az amerikai társhatóság az IH-val állt kapcsolatban, és nekik jelezték a felderítésük eredményét, másrészt az IH már a külügyminisztérium alá tartozik, és ennek a szervnek a feladata az ún. kolóniavédelem, azaz a magyar diplomáciai testületek védelme is. 

Egy, az ügyet „nem folyosói pletykákból” ismerő külügyi forrás az Indexnek azt mondta: a Kaleta ügyét felderítő amerikaiak kérése volt, hogy a magyar nagykövet elfogását a minisztérium ne hozza nyilvánosságra, mert a nemzetközi nyomozás érdekei ezt kívánták. Egy magas rangú, az Indexnek név nélkül nyilatkozó külügyi vezető szerint a külügy amúgy sem „fedezett” volna egy ilyen ügybe keveredett diplomatát, de ez politikailag sem állt érdekében, hiszen Kaleta „nem fideszes, hanem klasszikus karrierdiplomata, aki már a baloldali kormányok idején is a külügy állományában dolgozott”. 

Miután az Információs Hivatal munkatársai hazahozták Kaletát, a nagyköveti rangjától megfosztott exdiplomatát azonnal átadták a magyar rendőrségnek, amelynek a külföldi társszerv által megszerzett bizonyíték alapján már könnyű dolga volt, hiszen az érdemi nyomozást az amerikaiak elvégezték.  

Ha tényleg az amerikaiak kérése volt az ügy diszkrét kezelése, akkor mindez megmagyarázza, miért hallgatott Kaleta ügyéről a külügyi tárca. Ezután Kaleta ügye kikerült a Szijjártó Péter vezette minisztérium „látóköréből”, később sem a rendőrség, sem az ügyészség nem tájékoztatta a tárcát az ügy állásáról. Igaz, mivel Kaleta a hazahozatalakor már meg lett fosztva a nagyköveti rangjától, és kirúgták a külügytől, a minisztériumnak ezután már amúgy sem lett volna dolga vele. 

Az már egy másik kérdés, hogy a nyomozás befejeztével, amikor a Fővárosi Főügyészség vádat emelt, az ügyészség miért hallgatta el az egyébként közérdeklődésre számot tartó ügyet, hiszen ekkor már nem veszélyeztette volna az eljárást, ha nyilvánosságra kerül a történet. Ráadásul az ügyészség hasonló vagy ennél kisebb fajsúlyú ügyeket is rendszeresen kommunikálni szokott a nyilvánosság felé.  

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport