Békés megye összes tűzoltója dolgozik a Ciara miatt

2020.02.11. 10:39 Módosítva: 2020.02.11. 15:48

Kavicsméretű jégdarabok hullottak reggel Békés megyében, ám elsősorban nem emiatt, hanem a Ciara nevű, hétfőn helyenként akár 100 km/h-s szélerősséget is magával hozó viharciklon miatt dolgoznak keményen Békés megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint tegnaptól ma délelőttig több mint ötven bejelentés érkezett a műveletirányítási központba az erős szél miatt, ezeknek több mint a fele kedden reggel hat és délelőtt tíz között futott be, tájékoztatta az Indexet Nagy Szilvia, a Békés megyei katasztrófavédelem szóvivője.

  • Békéscsabán, a Szent István téren a szél egy épület tetejét megbontotta, a Kolozsvári utcában pedig épületre dőlt egy fa.
  • A Thököly utcában egy nagy méretű fa kerítésre dőlt, a gyulai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel avatkoznak be.
  • Orosházán, a Könd utcai vásárcsarnok tetőszerkezetét rongálta meg a viharos szél.
  • A Kossuth Lajos utcában és a Március 15. téren úttestre dőlt fákat távolítanak el a város hivatásos tűzoltói.

Hétfő a Somogy és Zala megyei tűzoltóknak adott sok munkát a Ciara, ami miatt most ismét másodfokú riasztás van érvényben több megyében.

Országszerte 759-szer riasztották a tűzoltókat

A tűzoltóknak a legtöbbször letört faágak, utakra, vasúti sínekre, épületekre és elektromos vezetékekre dőlt fák miatt kellett beavatkozniuk, de lakóépületek és közintézmények is megsérültek a rossz idő miatt. Erről az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Mukics Dániel tájékoztatta az MTI-t 

  • a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Csépán lakhatatlanná vált egy ház, miután rádőlt egy fa. Az épület lakóját a rokonai fogadták be
  • a győri kórház tetejét 300 négyzetméteren bontotta meg a szél
  • Borsodivánkán egy pszichiátriai intézet tetejét bontotta meg a vihar
  • Miskolcon egy szakközépiskola tetejében okozott kár a vihart. 

Az OKF tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedden délutánig tizennyolc olyan kárhoz riasztották a tűzoltókat, amelyet a viharos erejű szél okozott. Fák dőltek ki, épületek rongálódtak meg, illetve egy magasban veszélyesen lógó jelzőlámpát is el kellett távolítania tűzoltóknak.

Budapest és Pest megye

Budapesten is érkeznek a hívások, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint idáig kb. 50 riasztás futott be hozzájuk, a mai napon zömmel tetőszerkezetek sérülése miatt hívják a tűzoltókat, tudta meg az Index Kolozsi Pétertől, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől. A kerületek körülbelül egyformán érintettek, talán a budai oldalról valamivel több riasztás érkezett.

A katasztrófavédelem honlapja szerint Pest megyében és Budapesten összesen kb. félszáz esetben kértek segítséget, mert autókra, házakra, főutakra és villanyvezetékekre dőlnek a fák.

  • A XVI. kerületben, a Kalitka utcában parkoló autóra dőlt egy fa, szintén a XVI. kerületben, a József utcában kértek segítséget a tűzoltóktól, mert egy tizenöt méteres fa megdőlt és egy családi házat veszélyeztet
  •  A IV. kerületben, a Káposztásmegyeri úton gyökerestől csavart ki egy fát a szél
  • Solymáron, a Munkás utcában egy fa vezetékre dőlt, Csömörön a József Attila és a Hunyadi utca sarkán szintén egy kidőlt fa zárja el az utat
  • Szigetszentmiklóson, a Sas utcában egy nagy fa kerítésre zuhant