Egy hét alatt 71 százalékkal nőtt az influenzás megbetegedések száma

2020.02.11. 13:09

Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma Magyarországon: múlt héten 30 ezer beteg fordult a háziorvosához, ami 71 százalékos növekedés az előző heti adatokhoz képest - közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának munkatársa kedden az M1 aktuális csatornán.

A legtöbb beteg a fővárosban, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében van.

A megfékezés érdekében fontos, hogy aki felső légúti megbetegedés jeleit mutatja, ne menjen dolgozni, a beteg gyermekeket pedig ne vigyék iskolába. Védőoltást beadatni már késő, így jelenleg a legjobb megelőzés a kézmosás, kézfertőtlenítés, mondta Galgóczi Ágnes.

Ugyanakkor érdekes adat, hogy habár 1,3 millióan ingyenesen kaphatnák meg az influenza elleni védőoltást, 2020. január végéig a térítésmentesen adható vakcinák mindössze 53,3 százalékát(640 ezer oltóanyagot) használták fel a háziorvosok.
A térítésmentes oltásokat elsősorban a rizikócsoportba tartozók, vagyis például a hatvan év felettiek, a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben és az immunhiányban szenvedők kaphatják meg, de ajánlott az oltás az egészségügyi intézményekben és az állattartásban dolgozóknak is. A patikában kapható vényköteles oltást egyébként  2800 forint körüli áron lehet megvenni.

Egy hete írtuk, hogy a laboratóriumi vizsgálatok az esetek többségében az influenza A vírusát mutatták ki.  A betegek

  • 38 százalékát teszik ki a 14 éven aluli gyerekek,
  • 33,4 százalékát a 15-34 éves fiatal felnőttek,
  • 21,6 százalékát a 35-59 évesek korcsoportjába
  • és 7 százalékát a 60 éven felüliek.

Ha kórházi látogatás tervezne, előbb érdemes megtekinteni a tilalom alatt álló kórházak teljes listáját.