Nem fertőződött meg koronavírussal a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő

2020.02.11. 14:36

Nem fertőződött meg koronavírussal, így elhagyhatja a kórházat az a Fülöp-szigeteken tartózkodó magyar nő, akin korábban a betegség tünetei jelentkeztek - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalára feltöltött videójában.

Szijjártó Péter közölte: az érintetten két tesztet is elvégeztek, de egyik sem mutatta ki a vírus jelenlétét. A külszolgálat továbbra is kapcsolatot tart a magyar nővel.

Ugyancsak folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a magyar diplomaták azzal a három magyar emberrel, akik a Japán partjainál karanténba zárt hajón rekedtek. A vesztegzár február 19-éig tart. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a hajón dolgozó és mindeddig tünetmentes magyarok egészségesen hagyhatják el az óceánjárót. A japán hatóságok kedden közölték, evakuálni akarják a Tokió mellett Jokohama partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess üdülőhajó fedélzetén lévő idős utasokat, mert leginkább rájuk jelent veszélyt a kór.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy Kínában 188 magyar regisztrált konzuli védelemre. Velük is folyamatos kapcsolatban áll a külszolgálat, és szükség esetén segítséget nyújt számukra.

Elég drasztikus állításokat fogalmazott meg kedd reggel Hongkong vezető járványügyi szakértője, Gabriel Leung, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddi, genfi ülését megelőzően arról beszélt, hogy akár a világ népességének 60 százaléka is megfertőződhet, ha nem sikerül kontroll alá vonni a koronavírus-járványt.