Gyöngyöspatáról és a börtönperekről tart nemzeti konzultációt a kormány

2020.02.12. 21:30 Módosítva: 2020.02.12. 23:00

Újabb nemzeti konzultációt jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen – értesült a Magyar Nemzet. A kormányközeli portál információi szerint az új konzultáció a kormány kedvenc új témáiról, vagyis a börtönviselteknek és romáknak megítélt kártérítések ügyéről szólnak. 

Előbbiről a lap szerint Orbán azt mondta,„egyes aktivistacsoportok számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál, ezért erről a magyar embereket is meg kell kérdezni”. 

Ez arra utal, hogy a kormány az idén év elején egy kormányhatározatban felfüggesztette a kártérítés kifizetését olyan ügyekben, ahol a bíróság rossz börtönkörülmények miatt ítélt kártérítést elítélteknek. A miniszterelnök januárban erről azt mondta, ezekben a perekben „eszes, jól ismert ügyvédcsoportok” a laza európai szabályozást kihasználva pereket indítanak, és jól keresnek ezen. 

Ez szerintem a joggal való visszaélés, ezért a kifizetéseket fel kell függeszteni. Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk

– mondta a közrádióban korábban Orbán. Hogy ezekben a perekben miért ítéltek kártérítést a raboknak, azt ebben a cikkben és ebben a videóban magyaráztuk el

Miért kell fizetnünk bűnözőknek?

A Magyar Nemzet szerint lesz még kérdés a gyöngyöspatai romák kártérítése kapcsán felszínre került kérdésekről, bár hogy milyen kérdésekről, azt nem részletezi a lap (így nem tudni, megkérdezik-e majd az embereket, hogy a kormánynak tiszteletben kell-e tartania egy jogállam bírósága által hozott jogerős döntéseket). Lesz még kérdés emellett  a feltételes szabadlábra engedés szigorításáról, valamint a Szeviép-ügy kapcsán felmerült bírói korrupció gyanújáról is.