Gyöngyöspata: sürgősségi beadvánnyal siettetik a Kúriát

2020.02.12. 11:32

Az alperesek jogi képviselője sürgősségi kérelemmel fordul a Kúriához a gyöngyöspatai iskolaügy kapcsán, közölte Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence
Rétvári Bence
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Rétvári Bence elmondta: a sürgősségi beadvány célja, hogy a Kúria minél hamarabb hozzon döntést a gyöngyöspatai iskolaügy jogi folyamatában. Ha a Kúria nem fogadja be a sürgősségi kérelmet, akkor valószínűleg csak ősszel lesz döntés az ügyben, tette hozzá.

A Kúria január elején azután adott ki közleményt, hogy Horváth László, Gyöngyöspata fideszes önkormányzat képviselője – az egész országot megvezetve – duplán árnyékra vetődött a gyöngyöspatai iskolai szegregációs ügyben.

Az ügy előzménye, hogy a Debreceni Ítélőtábla (miután egy másik perben jogerős ítélet mondta ki az etnikai alapú szegregáció megtörténtét), szeptemberben jogerősen úgy döntött, hogy a gyöngyöspatai általános iskolában az elkülönített oktatás gyakorlata sértette a felperes (roma) diákok jogait, akiknek ezért (évenkénti és személyenkénti bontásban)

összesen közel százmillió forint kártérítést kell fizetni.

Horváth László erre reagálva arról posztolt, hogy az ítéletet a Kúria is jóváhagyta, az egész valójában a „Soros-hálózat” öncélú pénzszerző akciója, és mivel a kártérítés összegéből 80 milliót az évente 40 millió forintból gazdálkodó falunak kell állnia, „a roma családok közé dobott milliók" romba döntik Gyöngyöspatát, ismét kiélezve az etnikai feszültséget.

Csakhogy a Kúria még az ügyben érkezett felülvizsgálati kérelemről szóló tárgyalást sem tűzte ki. 

A jogerős ítélet végrehajtását, azaz a kártérítés kifizetését viszont nem függesztette fel a Kúria. Horváth szerint, a bírósági ítélet alapján január 17-ig kell kifizetni a 100 millió forintos kártérítést az elkülönített oktatásban részt vevő cigány tanulók családjainak, mely összegből 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzata köteles teljesíteni, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi fenntartó tankerület.

A fideszes polgármester pénz helyett Idegen nyelvi, informatikai képzéseket, szakképesítésről szóló, valamint beilleszkedést segítő, traumát feldolgozó egyéni és kiscsoportos lehetőségeket ajánlott.