Kigyulladt és beomlott a révfülöpi kilátó

2020.02.13. 05:16 Módosítva: 2020.02.13. 13:09

Tűzeset miatt beomlott a révfülöpi Fülöp-hegyen lévő kilátó csütörtök hajnalban, írja az MTI.  A kilátó kigyulladt, és az épület belső csigalépcsője, valamint a teteje égett teljes terjedelmében.

Fotó: Varga Norbert, Badacsonytomaj HTP.
Fotó: Varga Norbert, Badacsonytomaj HTP.

A kővágóörsi önkéntes és a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók az oltás mellett a kilátó kőből épített szerkezetét, valamint a környező füves, fás területet is védték vízsugarakkal, közölte a katasztrófavédelem.

A munkálatok közben a torony fából épített része beomlott. Kondor Géza, a település polgármestere az MTI-nek azt mondta, villámcsapás miatt gyulladhatott ki a Fülöp-hegyi Milleniumi kilátó faszerkezete. Elmondta, a közel 22 méter magas kilátót az ezredfordulón építtette az önkormányzat; volt rajta villámhárító és biztosítás is kötöttek rá.

Kondor Géza elmondása szerint az éjszaka februárra nem jellemző dörgésekkel kísért vihar volt a térségben és a tűzoltók feltételezése szerint villámcsapás okozhatta a tüzet a kilátóban. A polgármester közölte, nagy civil összefogás van kibontakozóban a településen, hogy mielőbb újra látogatható legyen kilátó.

Az Időkép.hu egyik kamerája rögzítette a kigyulladás pillanatait és előtte a vihar átvonulását:

 Azt írják róla, "egészen a késő esti órákban a Balaton nyugati medencéjén is zivatarok vonultak át. Nagy valószínűséggel egy fél 11 magasságában lecsapó villám indította be a tüzet. Egy órával később aztán magasra csaptak a lángok."