Gulyás: Nem tudom elképzelni, hogy éves szinten 4,7 százalék legyen az infláció

2020.02.13. 12:39 Módosítva: 2020.02.13. 18:34

Számtalan kérdés merült fel az elmúlt másfél-két hónapban, amely a rend és a morális rend helyreállításával kapcsolatos. Ilyen volt a győri gyerekgyilkosság, a „börtönbiznisz” és a gyöngyöspatai roma diákok kártérítésének ügye is – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely.

A kormánynak van világos válasza és véleménye ezekben az ügyekben, de ehhez társadalmi támogatás kell, hogy itthon és nemzetközi szinten meg tudja védeni az álláspontját; ezért nemzeti konzultációt indítanak – jelentette be hivatalosan a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány ezekben a kérdésekben meg akar felelni a nemzetközi normáknak, de csak a józan ész határain belül. 

A kormány a bíróságok függetlenségét a demokratikus jogállam elengedhetetlen részének tartja, ugyanakkor fontos, hogy a befolyásolás látszata se merülhessen föl (mint például Gulyás szerint a szegedi ügyekben). Az összeférhetetlenség kérdésének fölvetése a bírák részéről is támogatható lehet szerinte. Nem szeretné a kormány, ha a továbbiakban külföldről pénzelt szervezetek tartanának érzékenyítő előadásokat a bíráknak. 

Összességében „majdnem minden” fenti ügyben megjelennek külföldről pénzelt, magukat jogvédőnek nevezett szervezetek – jelentette ki Gulyás. Szerdai ülésén klíma- és természetvédelmi akciótervet is elfogadott a kormány, ennek részleteit vasárnapi évértékelőjében fogja közölni Orbán Viktor. 

NAT, forintárfolyam

Kilenc kérdésből állhat, március közepétől kaphatják kézhez az állampolgárok a nemzeti konzultációt, amely április végéig, május elejéig tarthat. A nemzeti konzultáció eredménye nem írhat majd felül bírósági döntéseket. „Szeretnénk, ha semmit sem kellene fizetni, de a jogerős ítéleteket mindenkinek végre kell hajtania” – közölte Gulyás. Azért lenne jó, ha májusra meglenne a nemzeti konzultáció eredménye, mert akkor még a tavaszi ülésszakban törvényt is módosíthatnak a miniszter szerint. 

A „börtönbiznisszel” kapcsolatban lesz törvénymódosítási javaslat a parlament tavaszi ülésszakában. A cél, hogy megoldják a zsúfoltság kérdését, és ne kerülhessen sor semmilyen szükségtelen kifizetésre. 

Nemzeti alaptanterv: a mostani módosítás előrelépés, nem kívánnak rajta változtatni a politikai kritikák hatására. A legfontosabb egyébként is a kerettanterv és a tankönyvek. Gulyás olvasta a Sorstalanságot, de a NAT-ról nem akar állást foglalni bővebben. 

A kormány nem tervez fiatalok számára nemzeti tudatformáló táborokat, de egyébként Gulyás örül annak, ha van olyan tábor, ahol a nemzeti identitás erősítése is előkerül. 

Palkovics László Ózdra utazik, a kormány mindenkinek állást szeretne kínálni. 340 forint felett van az euró, de árfolyamkérdésekben a jegybank illetékes – közölte Gulyás. Az árfolyam lényegesen kevesebb embert érint, mint amikor minden második családnak voltak devizaszerződései. „Éppen ezért ma kevésbé központi kérdés az árfolyam”, az államadósságnak is kisebb része van devizában, mint korábban. 

A forintárfolyamtól nem független a magas infláció, de Gulyás Gergely nem tudja elképzelni, hogy 4,7 százalék legyen az infláció, akárcsak a fogyasztói árak idén januári átlagos emelkedése. A 3-3,5 százalékos infláció pedig nem tragikus a miniszter szerint, bár az nem derült ki, hogy utóbbi számokat mi alapján mondja. 

Kaleta, vagyonnyilatkozatok

„Ha a mai magyar cigányság helyzetét nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy az ország nem tud úgy sikeres lenni, ha nincs reális lehetőség a cigányság felzárkóztatására. Ez csak az oktatáson keresztül lehetséges” – közölte Gulyás. 

Kaleta Gábor több nemzetbiztonsági átvilágításon átesett, ha bármilyen hiba ezek során történt, akkor azt meg kell vizsgálni. Gulyás szerint az USA kérte, hogy addig egyik érintett állam se adjon tájékoztatást, amíg nem zárul le a volt perui nagykövet ügye. Mátrai Erőmű: egy-két hónapon belül le fog zárulni az adásvétel, utána a miniszter szerint teljes körű tájékoztatást fognak adni. 

Ellenzéki pártok azt tervezik, hogy a családtagok vagyonnyilatkozata is legyen nyilvános, 2010 előtt Orbán is mindig nyilvánosságra hozta a felesége vagyonnyilatkozatát – kérdezték a politikust. „Mi nem voltunk soha a nagyobb átláthatóság ellen” – mondta Gulyás, egyébként pedig mindenki eldöntheti, hogy a törvényi kötelezettségén túl mennyi információt hoz nyilvánosságra. 

Orbán, Néppárt

Az Index kérdésére, hogy mit szeretne változtatni a kormány a nemzeti konzultációban szereplő témák jogi szabályozásán, Gulyás azt mondta, hogy börtönkártérítésekkel kapcsolatban ne kelljen fizetni kártérítést a bűnözőknek. Mi az az emberi jogok bíróságán, ami azt mondatja önnel, hogy az áldozatok jogai háttérbe szorulnak az elítéltek javára – kérdeztük Gulyást, aki szerint tény, hogy ezen a bíróságon az elítéltek jogaival foglalkoznak, nem az áldozatokéval. 

Nem Orbán gyöngyöspatai nyilatkozata keltett felháborodást, hanem maga az ítélet. Az, hogy Orbán az ítéletet szóvá tette, az helyes – szögezte le Gulyás.

Legitim vita ugyanakkor, hogy jó-e az ítélet, illetve hogy jók-e azok a jogszabályok, amelyek alapján meghozták ezt az ítéletet. 

Gulyás nem tudja, hogy a Mi Hazánk Mozgalom milyen vonulást tart vasárnap Miskolcon, de a demonstrációk betiltása csak a végső esetben lehet szükséges – mondta a miniszter, visszautalva a múlt hétvégén tartott Becsület Napja nevű szélsőjobboldali megemlékezésre. 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. február 13-án.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. február 13-án.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Kórházi beszállítók, Néppárt

Bíznak benne, hogy a Néppárt visszatalál azon értékekhez, amelyek mentén létrejött. Ha ez így van, akkor a Fidesz segít abban, hogy a Néppárt a győztesek pártja legyen. Ha ez nincs így, akkor ez „jelentheti azt, hogy a Fidesz kilép a Néppártból, de nem erre törekszünk”, hanem a Fidesz azt szeretné, ha a kereszténydemokrata értékek hangsúlyosabb szerepet kapjanak a csoportban – közölte Gulyás, aki úgy látja, a Néppárttól jobbra sok hiteles jobboldali párt van, nyitni kell feléjük. Nincs kitűzött dátum arra vonatkozóan, hogy meddig tudnak várni a Néppárt döntésére.

Ezen a héten fizeti ki a kormány a kórházi beszállítók 100 millió alatti követeléseit ott, ahol megalapozottak – közölte Gulyás. A nagy beszállítókkal még tárgyalnak, ezért nem kívánta kommentálni a miniszter, hogy a tőkekövetelések 20 százalékának elengedését kéri a kormány. 

Egyelőre úgy tűnik, sikerül elkerülni, hogy komoly hatással legyen a nyugat-európai recesszió vagy pangás a magyar gazdaságra, és a kormány úgy látja, hogy egy német multi előbb épít le Németországban, mint Magyarországon – mondta Gulyás, aki szerint nem várható, hogy Orbán a vasárnapi évértékelőjén részletesen beszéljen a korábban bejelentett gazdaságvédelmi akciótervről. 

Techóriások, börtönök

Ha valahol van értelme az EU-s közös fellépésnek, akkor a Google-lel és Facebookkal kapcsolatban lehet, mert ezeknél a cégeknél nem átlátható, hogy milyen elvek mentén engednek megszólalásokat, vagy törölnek – közölte Gulyás azzal kapcsolatban, hogy a napokban a Youtube-ról törölték Gyurcsány Ferenc és a Pesti Srácok oldalát is. 

A Fidesz álláspontja egyértelmű: a szélsőbalt és a szélsőjobbot egyaránt elutasítják, csak a nemzeti közép adhat hatékony választ az ország nagy kérdésire – mondta Gulyás.

A miniszter szerint most fognak átadni Hajdú-Bihar megyében egy börtönkórházat, vannak még börtönépítési tervek, viszont a zsúfoltság megszüntetése azonnali intézkedéseket kíván, ezért mobilbörtönök lesznek, de az állam szeretne hagyományos börtönt is építeni például Csengerben.