CÖF: Közösség elleni uszítás gyanújával nyomoznak Niedermüller kijelentése miatt

2020.02.13. 16:43 Módosítva: 2020.02.13. 20:20

Nyomozást rendeltek el Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester egy januári, az ATV egyik műsorában tett kijelentése miatt, írta a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) vezetősége közleményben az MTI-nek.

A közleményben azt írták, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta a CÖF–CÖKA képviseletében eljáró Lomnici Ügyvédi Irodát, hogy a január 31-én tett feljelentésükben megjelölt közösség elleni uszítás bűncselekményének megalapozott gyanúja alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást rendelt el Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatosan.

Az Index kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya azt írta, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást, de az eljárásról nem adnak bővebb tájékoztatást.

A 444 azt írja, hogy egy napja még azt állította a CÖF–CÖKA, hogy garázdaság miatt tettek feljelentést.

Niedermüller Péter DK-s politikus, VII. kerületi polgármester január 20-án az ATV vendége volt, és többek között arról beszélt:

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek.

Niedermüller később azt mondta, az ő értelmezése szerint ő csak a kormány családokról alkotott kirekesztő vízióját vázolta fel, a Fidesz több politikusa és egy sor kormányhoz lojális szervezet és közszereplő szerint viszont „morálisan elfogadhatatlan”, sőt „rasszista” kijelentést tett. Végül a kormánypártok és kormányhoz hű közéleti szereplők vezetésével utcai demonstrációt tartottak a VII. kerületi önkormányzat épülete előtt január 30-án. 

A CÖF február elején emelte a tétet: levelet írt a pápának is. Mostani közleményüket pedig azzal zárták: „A jövőben folyamatosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt, és bízunk abban, hogy a faj, nem, illetve szexuális beállítottság alapján uszítók ideológiai színezettől függetlenül elnyerik méltó büntetésüket”.

„Niedermüller Péter elfogadhatatlan mondata nem éri el a zaklatás vagy gyűlöletbeszéd szintjét a jelenlegi hazai társadalmi és politikai kontextusban” – írta január végén a Magyar Helsinki Bizottság a hivatalos Facebook-oldalánAz állásfoglalás szerint Niedermüller Péter szavai elfogadhatatlanok, maga az eset pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy „nagy nyilvánosság előtt egy közszereplőnek meg kell válogatnia a szavait, ha bármelyik társadalmi csoportról beszél, legyen az többségi vagy kisebbségi”.