Több mint 250 vadludat megölt a vihar a Kiskunságban

2020.02.13. 08:36 Módosítva: 2020.02.13. 09:32

Február 11-én, kedd reggel heves jégeső csapott le Fülöpszállás és Szabadszállás térségére, a Kelemen-széken és környékén éjszakázó, a nappali táplálkozóhelyekre észak felé éppen kihúzó nagy lilik csapatokat repülés közben érte el a szokatlan zivatar - számolt be a Kiskunsági Nemzeti Park

A helyi vadászok kedden 170 tetemet találtak a területen, szerdán pedig a helyi természetvédelmi őrök és a vadásztársaságok még majdnem százat. Összesen több mint 250 nagy lilik teteme került, de a szakértők szerint ennél több pusztulhatott el a viharban.

libapusztulas
Fotó: Kalán Zoltán, Kiskunsági Nemzeti Park

Pusztulásuk oka alapvetően a jégverés, de találtak olyan példányokat is, melyekkel villámcsapás végezhetett. Más madárfajok tetemét nem találták.

A vadlibák túlélési esélyeit nagyban rontotta, hogy a levegőben érte őket az erős széllel együtt járó, és bár csak borsószem nagyságú, de rendkívül heves jégzivatar. Idős helyi lakosok szerint emberemlékezet óta nem volt ilyen vihar a területen - írja a nemzeti park. 

A Felső-kiskunsági szikes tavakon tízezernél is több vadlúd tartózkodik jelenleg.

Egy csütörtöki posztban azt írta a nemzeti park, hogy nagy segítség volt a keresésben Samu, a méreg és tetemkereső kutya, aki Kalán Zoltán, természetvédelmi őr vezetésével lát el szolgálatot, és a PannonEagle LIFE projektben került a kötelékükbe.