Vécézni ment az útépítésen a jelzőőr: karambol és halál lett a vége

2020.02.13. 09:23

Jogerősen másfél év fogházbüntetést kapott az a férfi, aki forgalomirányítóként, munkavégzés közben, magára hagyta társát az épülő M44-es gyorsforgalmi út egy szakaszánál. Az egyedül maradt jelzőőrt úgy sodorta magával egy kamionnal ütköző kisbusz, hogy az illető belehalt a sérüléseibe, írja a Szoljon.hu.

2018-ban a rendőrség oldalán jött ki egy rövid, balesetről szóló hír, miszerint egy mikrobusz és egy kamion ütközött össze, a balesetben pedig többen megsérültek Kunszentmárton külterületén, a 44-es számú főúton. Később kiderült, hogy egy jelzőőr sérült meg súlyosan, és bár mentőhelikopter ment érte, végül belehalt sérüléseibe. Szerdán a Szoljon.hu a megyei ügyészség információi alapján írta meg, hogy 2019 októberében a meghalt jelzőőr társa ellen nyújtottak be vádiratot halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Mint kiderült, a baleset előtt a következő történt. Az épülő M44-es számú gyorsforgalmi út munkálatai miatt forgalomirányítást végeztek. Bár az építést végző cég ügyvezetője megtiltotta, hogy olyan végezzen forgalomirányítási feladatokat, akik nem rendelkeznek megfelelő képesítéssel, két munkás mégis átvette a feladatot a baleset napján.

Egy kis idő után egyikük elsétált a közeli bokorba, hogy elvégezze dolgát. A másik sávban egyedül maradt társa látta, hogy a főutat keresztező földútról jön egy kamion, ezért ő megállította a forgalmat a saját sávjában. Ezzel párhuzamosan a szemközti sávból egy kisbusz közelített a kereszteződéshez, amit semmilyen jelzőőr, forgalomirányító nem állított meg. 

"A földútról közelítő teherjármű vezetője abban a hiszemben, hogy mindkét irányból leállították a főút forgalmát, behajtott a kereszteződésbe, és ebben a pillanatban összeütközött a kisbusszal. A mikrobusz több alkalommal megpördült és magával sodorta az úton álló forgalomirányítót, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap, az orvosi ellátások ellenére elhunyt" - írja a lap.

A szakértők egyértelműen a helyét otthagyó forgalomirányítót tartották hibásnak a balesetben.

A kunszentmártoni járásbíróság előkészítő ülést tartott a napokban, a vádlott beismerte bűnösségét, lemondott a tárgyalásról, így a vádirat alapján hozta meg az ítéletet a bíróság. Végül 1 év 6 hónap fogházra ítélte a férfit, amelynek a végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport