Béla
3 °C
15 °C

Az új NAT és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ Budapesten

DBZOL20200214025
2020.02.14. 20:34 Módosítva: 2020.02.14. 23:12

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban pénteken.

Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak – tudósított az MTI. 

Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára. Úgy fogalmazott: „Fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amivel a munkabeszüntetés úgy valósulhat meg, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, (..) egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést.”

Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem „a megalázott közszféra egészének” – tette hozzá.

Közölte, hogy március 2-án ismertetik, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat, két hetet adnak arra, hogy a kormány „fontolgassa” a bejelentést.

„Kénytelenek vagyunk olyan eszközökhöz folyamodni, amelyek a munkabeszüntetés bizonyos fajtáját jelentik”, felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon a közszférában szinte lehetetlen sztrájkolni – mondta Szűcs Tamás, jelezve, a kongresszus határozatot hozott az ügyben.

Sem a NAT, sem a szakképzés átszervezése nem gyermekbarát, és a módosítások a munkavállalóknak is kedvezőtlenek – közölte a PDSZ elnöke, aki elemi kötelességnek nevezte a tiltakozást.

Nem megengedhető, hogy az iskolások ne élményszerű oktatást kapjanak, helyette „felesleges biflázást” erőltessenek rájuk, mondta.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly kétszer is sztrájkot hirdettek, de a kormányzat „megakadályozta” azokat. A PDSZ elnökének véleménye szerint mind a NAT, mind a szakképzés átalakítása túl gyorsan történik, nincs elég idő az átállásra.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)