Kovács László: Kádár segítette a rendszerváltást

2020.02.14. 09:38

Meggyőződésem, hogy Kádár bizonyos tekintetben inkább segítette, mint akadályozta a rendszerváltást

– fogalmazott Kovács László volt külügyminiszter, egykori MSZP-elnök a Magyar Hangnak adott interjúban. Szerinte Kádár óvatos nyitása a nyugat-európai országok felé nagyban hozzájárult 1989-hez és az MSZP alapításához is.

Hangsúlyozta, „a diktatúrát felszámoló MSZP-t nem lehet a diktatúrát bevezető MSZMP utódjának tekinteni”, viszont az MSZP ideológiai hátteréhez elengedhetetlen volt Kádár külpolitikai nyitása. 

A terjedelmes interjúban Kovács hosszan fejtegette a párt kilencvenes évekbeli miniszterelnök-keresését is. Az ő neve is felmerült a potenciális jelöltek között, ám neki nem voltak ilyen ambíciói.

Nem akartam éjjelente nyugtatókkal és altatókkal a tenyeremben az ágyam szélén ülni, és azon vívódni, melyik területtől vegyünk el forrást, hogy egy másik terülten kicsit jobb legyen

– mondta Kovács, aki Horn Gyula és Medgyessy alatt is külügyminiszter volt. Utóbbi szerinte nem igazán volt jó miniszterelnöknek, de azt elismerte, hogy nála mindenképp alkalmasabb volt a posztra. 

Az MSZP lejtmenete nem 2010-ben kezdődött az egykori alapító szerint, hanem már jóval hamarabb voltak jelei. Miután Horn Gyula lemondott az 1998-as választási kudarc után, ő pedig 2004-ben az Európai Bizottság tagjaként Brüsszelbe költözött, olyan emberek kerültek a pártvezetésbe, akiket „csak saját személyes érdekük, a hatalom és a pénz motivált”. Azt mondja, Mesterházy kiszorította a párt vezetéséből a felkészült, tapasztalt öregeket és „hozzá lojális, de tehetségtelen, felkészületlen, alkalmatlan emberekkel cserélte le őket”.

Később Botka László is súlyos hibákat követett el Kovács szerint, amikor 2017-ben árulónak nevezte Molnár Zsoltot, másnap pedig kamerák előtt ölelgette. „Ezek után Botkát sem lehetett komolyan venni” – fogalmazott az idén 80 éves politikus. Molnár Zsoltról ugyanakkor nem mondott ennyire határozott véleményt, kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy Molnárt árulónak tartja-e. 

Arról is beszélt, hogy bár Gyurcsánnyal a kezdetektől fogva vannak vitáik, de soha nem mondta, hogy utálná a DK elnökét. Jelenleg egyébként a Demokratikus Koalíció nézeteivel tud leginkább azonosulni az ellenzéki pártok közül. Ott volt Gyurcsány évértékelőjén is, ahol korábbi párttársaival találkozott. 

Orbánt sokat kritizálta korábban, de a kormány diplomáciai lépéseit dicséri. 

Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy az egyébként irritáló harciassága mellett mestere a gesztusoknak, amihez kell egy nagy fokú kifinomultság

– mondja, majd egy személyes példát is említ erre. A nyolcvanadik születésnapján Orbán bársonyborítású köszöntést küldött neki, amelyben köszönetet mond az euroatlanti csatlakozásban játszott szerepéért.