Felmentették a Prisztás-gyilkosság egyik vádlottját

02A3930
2020.02.14. 20:38 Módosítva: 2020.02.14. 22:42

Felmentette az emberölés vádja alól, és szabadlábra helyezte a Prisztás József megölésével vádolt Hatvani Istvánt a perújítási tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék – írta meg az MTI. A felbujtás miatt elítélt Portik Tamás és a bűnsegédlet miatt elítélt Fazekas Ferenc esetében ugyanakkor elutasították a perújítást.

A vád szerint Portik Tamás utasítására Hatvani István 1996-ban lelőtte Prisztás Józsefet, akit a vád szerint Fazekas Ferenc csalt a helyszínre. A gyilkosság sokáig a megoldatlan ügyeket gazdagította, mígnem néhány éve Portik Tamást és embereit, Hatvanit és Fazekast gyanúsították meg, majd ítélték el jogerősen.

Tavaly novemberben jött a fordulat, hogy perújítás lesz a Prisztás-ügyben, mivel jelentkezett az Aranykéz utcai merényletben, és a Fenyő-gyilkosságban már jogerősen elítélt Jozef Rohác szlovák bérgyilkos, aki azt állította:

nem Hatvani István, hanem ő lőtte le Prisztást.

A gyilkosság beismerését azzal indokolta, hogy sok rosszat csinált életében, most már csak jót szeretne, és nem akarja, hogy ártatlan emberek legyenek börtönben miatta.

A bíróság szerint Jozef Rohác vallomása ugyan sok ellentmondást tartalmaz, de a vallomás alapvetően nem ütközik a korábban megállapított tényekkel, így alkalmas Hatvani elkövetői magatartásának kétségbe vonására.

A törvényszék felmentette a férfit az emberölés vádja alól, egyúttal elrendelte a jogerősen kiszabott 15 éves büntetésének félbeszakítását.

A bíróság szerint amennyiben Rohác „szívességből” vállalta volna magára a bűncselekmény elkövetését, felmerül a kérdés, hogy aki megkérte erre, miért nem készítette fel alaposabban a vallomásra. Szerintük igenis hihető magyarázat, hogy azért ismerte be a bűncselekményt, mert nem akarta, hogy ártatlan ember üljön helyette.

A törvényszék szerint ugyanakkor az ítéletnek a Portik Tamásra és Fazekas Ferencre vonatkozó része nem nyert cáfolatot Rohác vallomásával, így esetükben a perújítást elutasította. A bíróság „beszédesnek” tartotta, hogy Rohác mindig csak Hatvanit jelölte meg mint akivel szemben lelkiismeret-furdalása van.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be Hatvani felmentése miatt. Portik és Fazekas, valamint védőik ugyancsak fellebbeztek, Hatvani és ügyvédje pedig tudomásul vette a döntést. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik,

de mivel A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, Hatvanit szabadlábra helyezik, és távozhat a börtönből.

A bíróság közlése szerint Rohác ügyében nem kezdődik perújítás, mert – bár beismerte a bűncselekmény elkövetését – már életfogytig tartó büntetését tölti, ezt pedig nem lehetne súlyosítani.