Nyert az ellenzék Dunaújvárosban

DSC 3987
2020.02.16. 20:01

Az összellenzéki támogatású, jobbikos Kálló Gergely nyerte a dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választást. Kálló 98,77%-os feldogozottság mellett 56,29%-on áll, míg legerősebb kihívója, a független, de fideszes támogatással induló Molnár Tibor 37,72%-on áll.

A részvétel azonban nagyon alacsony volt: 27,96%. A 2018-as választáson 67% volt.

A Jobbik már posztolta is Facebookon az örömöt:

A Demokratikus Koalíció pedig már kisebb feldolgozottságnál kiküldte közleményét, miszerint: "a ma este annak a vitathatatlan bizonyítéka, hogy a tavalyi önkormányzati választás győztes ellenzéki receptje egy az egyben használható az országgyűlési választáson is". A párt szerint ha egy ellenzéki jelölt lesz 2022-ben is a fideszes jelöltekkel szemben, akkor nyerhető lesz az a választás országos szinten is. A Párbeszéd Magyarországért is hasonló gondolat mellett gartulált Kállónak, az LMP pedig azt írta, "a miniszterelnök évértékelőjének a napján Dunaújvárosban a választók is értekeltek". Az MSZP nevében a helyszínen tartott eredményvárón gratulált Kunhalmi Ágnes.

"Óriási győzelmet arattunk"

- mondta Kálló a dunaújvárosi eredményvárón, majd megköszönte mindenkinek, aki elment szavazni. Megköszönte ellenfeleinek is, hogy próbáltak normális kampányt folytatni. Hozzátette, hogy az ellenzéki összefogás járható út, és bízik benne, hogy mindneki levonja a következtetéseket, és egy közös tervvel fordulhatnak rá a 2022-es választásra.

Teljes összefogás Vs. független mögé állás

Sikeres volt tehát az ellenzéki összefogás tesztüzeme: országgyűlési képviselői választáson most először az összes, frakcióval rendelkező ellenzéki párt beállt egy közös jelölt mögé. A Fidesz is új taktikát választott, nem volt ott a pártlogó a szavazólapon, független jelöltet támogatott. Ez utóbbi azonban úgy tűnik, most nem jött be.

Miután szombaton egy független jelölt visszalépett, végül hatan indultak a vasárnapi időközi választáson: Árgyelán János (Mi Hazánk), Medveczki Zoltán (Zöldek), Sürü Renáta (független), Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM), Borbély József (Tempo Párt), Molnár Tibor (független). Utóbbi a Fidesz támogatásával.

A 2018-as országgyűlési választáson a jobbikos Pintér Tamás nyert, aki nem képviselheti tovább a választókerületet a parlamentben, mert a tavaly októberi önkormányzati választáson polgármesterré választották. Így a Fejér megye 4-es számú, Dunaújváros központú egyéni választókerületében időközi választást kellett tartani. Most a teljes ellenzék egy jelölt mögé állt be, aki ezen a választáson is egy jobbikos lett: Kálló Gergely személyében, aki korábban Pintér közvetlen munkatársa volt.

A Fidesz nem igazán volt sikeres az utóbbi években Dunaújvárosban: 2018-ban ellenzéki országgyűlési képviselő nyert a dunaújvárosi központú választókerületben, majd a tavalyi önkormányzati választáson ellenzéki polgármester lett a városban. Így most új stratégiához folyamodtak, ismert fideszes helyett Iváncsa korábbi független polgármesterét, Molnár Tibort támogatták, aki azonban hivatalosan nem fideszes, hanem független jelölt volt.

És ahogy azt korábban is írtuk, ez az időközi így nemcsak a parlamenti ellenzéki pártok teljes összefogásának volt a kísérlete, hanem annak is, hogyan működik, ha a Fidesz nem indít saját jelöltet hivatalosan, hanem egy független jelölt mögé áll be. A városban néhány nappal a választás előtt jártunk. A helyszíni riportunkat itt olvashatja, illetve videót is forgattunk arról, hogy a helyiek mit várnak a vasárnaptól.

A fent csak dunaújvárosi időközinek nevezett választás egészen pontosan a dunaújvárosi központú, Fejér megye 4-es számú egyéni választókerületében történt választás volt. Dunaújváros viszont fontos helyszíne a választásnak, hiszen a választókerület szavazóinak nagyjából 55 százaléka van innen. Hét kisebb település tartozik még a választókerülethez, ezek közül három helyen a Fidesz polgármesterjelöltje nyert októberben, míg Ercsin, Pusztaszabolcsban és Rácalmáson alul maradt a kormánypárti jelölt.

A Fejér megyei választókerületben utoljára hat éve, 2014-ben örülhetett a Fidesz, hiszen a 2018-as országgyűlési választásokon a jobbikos Pintér Tamás leváltotta Galambos Dénest (43,53 - 39,56 százalék), pedig akkor a DK, az LMP és a Momentum is saját jelöltet indított. De a tavalyi EP-választáson sem volt túl sikeres itt a kormánypárt: Dunaújvárosban mindössze a szavazatok 40 százalékát szerezték meg, és a választókerület nyolc települése közül csupán három helyen teljesítettek az országos eredmény (52,56 százalék) felett.

Ahogy megírtuk, ilyen előzmények után nem véletlen, hogy hetekig keresték a megfelelő jelöltet. Bár Dorkota Lajos, a választókerület fideszes elnöke már december közepén beharangozta, hogy hamarosan megnevezik a kormánypárt indulóját, még január elején is csak találgattuk, ki lesz az. Pár nap múlva aztán hivatalosan is beigazolódott, amiről helyben már korábban is beszéltek, Dorkota bejelentette, hogy egy független jelöltet támogat a Fidesz.

A most országgyűlési mandátumot szerző Kálló Gergely karrierje a Magyar Igazság és Élet Pártjában (MIÉP) indult, 2006-ban képviselőjelöltként indult az I. kerületben. Két év múlva aztán belépett a Jobbikba, és a XI. kerületben politizált. Volt választókerületi elnök, 2014-ben pedig képviselőjelöltként tűnt fel az önkormányzati választáson, sikertelenül. Egy ideig a Jobbik Ifjúsági Tagozatának alelnöki pozícióját is betöltötte, az elmúlt években azonban inkább a háttérben dolgozott, főként az országgyűlésben.

Négy éve Pintér Tamás közvetlen munkatársa, előbb parlamenti asszisztense, majd 2018-ban és 2019-ben kampányfőnöke volt, Pintér megválasztása óta pedig a polgármester kabinetfőnöke.