Rohamrendőrök és roma ellentüntetők várták a szélsőjobbos tüntetőket Bükkábrány határában

DSC9726
2020.02.16. 16:23 Módosítva: 2020.02.16. 20:48

Legalább 100 roma ellentüntető és nagyon sok rohamrendőr sorakozott fel Bükkábrány  határában. A tüntetők láthatóan így akarták megakadályozni, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Mi Hazánk és a Betyársereg tagjai autóval eljussanak Sályra, ahol  egy idős asszony meggyilkolásamiatt akarnak demonstrációt, fáklyás felvonulást és megemlékezést tartani.

Sötétedésre a bevezető úton sorfalat álltak a helyi roma ellentüntetők, akik ezt mondják a videóban:

Ígéretet tettünk, hogy nem fogunk erőszakot alkalmazni. Egyelőre.

Az ellentüntetők sorfala

Sály felé csak Bükkábrány településen lehet elkanyarodni a 3-as útról. A rohamrendőröket azért vezényelték ki, hogy megakadályozzák az atrocitásokat a két tábor között. A Miskolcról autóval, konvojban érkező tüntetőket a rendőrség beengedte Bükkábrányba, majd a Sály felé haladókat egyenként ellenőrizte és csak rendőri felvezetéssel engedte tovább a faluba. Sályon is nagyon sok a rendőr, szinte mindegyik útkereszteződésnél látni járőröket.

A tüntetés délután 4 órakor a miskolci kormányhivatal előtt kezdődött körülbelül 200 ember részvételével. A demonstrációt azért tartották, mert Sályon egy 21 éves fiatalember nemrég agyonvert egy ismert néprajzkutatót, aki nem volt hajlandó kölcsönadni neki pénzt. 

A kormányhivatal előtt színpadot állítottak fel. A tüntetés résztvevői között ott voltak a Betyársereg tagjai, sokan viseltek fekete ruhát, bakancsot. A környéken sok volt a rendőr, több rendőrségi kisbusz érkezett. A  teret kordonokkal vették körül. 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Mi Hazánk párt a miskolci tüntetés után bejelentette: autókkal átmennek Sályra. A műsorvezető azt mondta: a demonstrációt

gépesített egységként folytatják. 

A sályi polgármesteri hivatal elé vonultak, majd fáklyás felvonulást tartottak a faluban.

A Mi Hazánk, a Hatvannégy Vármegye és a Betyársereg tagjai fáklyákkal vonulnak

A terveik szerint elmennek a gyilkosság helyszínére, ahol mécseseket helyeznek el.

A szervezetek a gyilkosságot úgy értelmezik, hogy az a cigányság szeparatista törekvéseinek sorába illeszkedik, illetve azt állítják, hogy vannak helyek Magyarországon, ahonnan az állam kivonult és no go-zónák alakultak ki.

Kilenc évvel ezelőtt a Jobbik volt az a párt, amely utoljára szervezett masírozást tartott egy kis településen. Céljuk a "cigányság" megfegyelmezése, megfélemlítése volt, ezt a fonalat veszi fel most a Mi Hazánk párt. 

A Toroczkai László vezette szélsőjobboldali párt tavaly óta hangoztatja, hogy a cigányságon belül vannak szeparatista törekvések, mindezt az Opre Roma Pártra hivatkozva teszik. A nem különösebben ismert roma párt célja Észak-Magyarországon egy autonóm roma tartomány létrehozása. Toroczkai tavaly a roma szórakoztató csatorna, a Dikh tévének is sanda szándékot tulajdonított, és szólalt fel ellene.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)