182 határsértőt fogtak el a hétvégén

2020.02.17. 07:06

182 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák péntektől vasárnapig – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

Pénteken 60, szombaton 46, vasárnap 60 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A román határszakaszon 16 embert fogtak el.

Az elmúlt héten az ország területén összesen 449 migránst tartóztattak föl, és kísértek vissza. A megelőző héten – február 3-ától 9-éig – ez a szám 347 volt. A román és horvát határszakaszon 61 embert fogtak el az elmúlt héten – derült ki a rendőrségi összesítésből.

A magyar kormány szerint a déli határ mentén húzódó kerítésnél lévő röszkei és tompai tranzitzónán át megvan a legális útja a menedékkérelmek benyújtásának. A gyakorlatban azonban a két helyen 2019 folyamán – 250 munkanappal számolva – kevesebb, mint 400 kérelmet fogadtak be, azaz naponta egy-egy kérelem benyújtására sincs lehetőség – nem is beszélve arról, hogy arra hivatkozva, hogy Szerbia biztonságos ország, eleve majdnem biztos, hogy a kérelmet elutasítják a hatóságok.

Igaz, egy tavalyi ítélet óta a végső szót ismét kimondhatják a menedékkérelmek ügyében a bíróságok, amennyiben megalapozatlannak tartják az egykor Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, ma már Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak nevezett hatóság elutasító határozatát. Más kérdés, hogy a gyakorlatban – különös tekintettel a tranzitzónában lévő körülményekre – kevesen vannak, akik megfelelő érdekérvényesítő, jogi segítséggel képesek kivárni a folyamat végét.

Már csak azért sem, mert az egyik befogadóállomáson december 9 óta, a másikon február eleje óta lényegében egyetlen kérelmet sem fogadtak be.