Hiller: Hallgassunk a választókra! Ennyi

2020.02.17. 08:09

Az MSZP megújítását nevekkel megspékelve adott interjút a Népszavának Hiller István. A párt 2004 és 2007 közötti elnöke, egy ideig választmányi elnöke – aki a következő tisztújító kongresszuson is indul újra az utóbbi posztért – közölte a 2020. február 17-én adott interjúban:

  • pártigazgatónak alkalmas Molnár Zsolt;
  • érdemes építeni Mesterházy Attila tapasztalatára és nemzetközi kapcsolatrendszerére, hiszen a NATO parlamenti közgyűlési elnöke;

Rajtuk kívül a párt vezetésében Hiller szívesen látná Komjáthi Imrét, aki „megmutatta, hogyan csinálhat érdemi, hétköznapi politikát egy munkásember”, Szakács László jogászt és politikust, aki a Quaestor-károsultakért és a devizahitelesekért dolgozik, és Harangozó Tamást, aki „elképesztően sokat tett a frakció és párt szervezetének újjáépítésében”.

Hasznosnak tartja a társelnöki intézményt, és támogatja, hogy Tóth Bertalan jelenlegi elnök mellett társelnökké váljon Kunhalmi Ágnes is. Üzenete van annak, hogy a párt élén egy férfi és egy nő van, „a ráció mellett szükség van érzelmekre is”.

Arról azonban nincs szó, hogy a társelnöki rendszer az MSZP és a Párbeszéd intézményesített fúzióját készítené elő, bár a két párt között szoros a kapcsolat – mondta Hiller, aki szerint bátran vállalni kell a baloldali politikát, beleértve az albérletárak állami beavatkozással való korlátozását is.

Egy közös lista kell, vagy kettő?

Hiller szerint az már eldőlt, hogy milyen választási stratégia volna a helyes az ellenzék részéről: „A választók már döntöttek. Amikor bármilyen módon külön indultunk, veszítettünk. Amikor képesek voltunk szervezeti értelemben is közösen fellépni, győztünk. Hallgassunk a választókra! Ennyi.”