Gyöngyöspata miatt közel kétszáz pszichológus tiltakozik a tervezett nemzeti konzultáció ellen

2020.02.17. 13:47

189 pszichológus tiltakozik, mert nem akarják, hogy a nemzeti konzultáció Gyöngyöspatával kapcsolatos kérdése tovább szíthassa a gyűlölködést és megerősíthesse a diszkriminációt és a szegregációt.

Az aláírók szakmai véleménye szerint ugyanis, ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció. 

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a tervezett nemzeti konzultáció azt sugallja, hogy a gyöngyöspatai roma emberek nem érdemesek kártérítésre az elszenvedett diszkriminációért, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a független magyar bíróság kimondta a szegregáció tényét, és az érvényes magyar jogszabályok alapján ítélt meg kártérítést

– olvasható a csaknem 200 tiltakozó pszichológus nyilatkozatában.

A tiltakozók arra is kitérnek, hogy a nemzeti konzultációk kérdései 2011 óta nemcsak tükrözik a kormány politikájának aktuális irányát, hanem világosan megfogalmazzák azt is, hogy adott kérdésről milyen véleményt tart a kormány helyesnek.

A pszichológusok által aláírt tiltakozás határozattan azt kéri, hogy a gyöngyöspatai kártérítések témájáról a nemzeti konzultációt „semmiképpen se folytassák le”.

Ahogy arról az Index korábban már beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet szerint a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen jelentett be újabb nemzeti konzultációt. Úgy hírlik, az új konzultáció a kormány kedvenc új témáiról, vagyis a börtönviselteknek és a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítések ügyéről szól majd.