Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán nélkül indul a tavaszi ülésszak

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Interpellációk következnek, élő közvetítésünket ezzel lezárjuk, de maradjanak továbbra is az Indexen! 

  • Múlt héten azt írta a kormánypárti Magyar Nemzet, hogy a parlament tavaszi nyitóülésén

    A miniszterelnök hagyományosan felszólal napirend előtt, Orbán Viktor beszédére a frakcióvezetők fognak reagálni.

    Ez nem történt meg, Orbán Viktort a közvetítés alapján eddig nem lehetett látni az ülésteremben. A kormányfő távolmaradásáról megkérdeztük Havasi Bertalant, Orbán sajtófőnökét. 

  • Miután Gréczy Zsolt lemondott a mandátumáról, megüresedett egy hely a DK frakcióban, amelyet Varga Zoltán vesz át. A Mentelmi Bizottság összeült, megtárgyalta az ügyet, és úgy döntöttek, hogy igazolták Varga mandátumát, aki ezután letette esküjét. 

  • A Petőfi Irodalmi Múzeum műsorában a németek kiirtásán viccelődtek a Hajónapló című műsor Gumiszoba nevű blokkjában. A műsorban elhangzottakat döbbenten hallgattuk mindannyian - mondta Ritter, majd felolvasta ezután az Országos Német Önkormányzat közleményét. 

    Ritter szerint a műsor védhetetlen volt, Demeter Szilárd PIM-igazgató pedig tegnap este küldött neki egy levelet, amelyben megkövette a németséget az elhangzottak miatt. 

  • Dömötör Csaba megkérte az ellenzéki pártokat, hogy támogassák a nemzeti konzultációt, majd következik Ritter Imre, nemzetiségi szószóló. 

  • Nem érti a gyöngyöspataiak 80 százaléka, hogyan kaphatnak kártérítést a cigányok, akik miatt nekik el kellett jönniük az iskolából – mondta Horváth László fideszes képviselő, akit a gyöngyöspatai ügyekhez hasonlók feltárásával bízott meg nemrég Orbán Viktor. 

    A politikus szerint az egész ügy csak arról szól, hogy megvádolják Magyarországot etnikai rasszizmussal, és a vádlottak padjára ültessék. Horváth szerint az ügy mögött Soros György által finanszírozott civilszervezetek állnak. 

    Ingyen van az étkezés a cigány gyerekeknek és a tankönyvek, Gyöngyöspatán is, ebben az országban nem lehet rasszizmusról beszélni – jelentette ki Horváth. 

  • Harrach Péter (KDNP-frakcióvezető) nagyon üdvözölte az Orbán által vasárnap bejelentett klímavédelmi akciótervet, ehhez kapcsolódott Rétvári Bence, aki szintén szépeket mondott a kormány teljesítményéről, elsősorban a családpolitikai eredményeikről. 

  • Dömötör Csaba szerint a dunaújvárosi választás véglegesítette azt a folyamatot, hogy a Jobbik a nemzeti oldalról átállt a balliberális táborba. Az államtitkár szerint az „ellenzéki kreatúrából hiányzik a szív, mert csak a nyers hatalomvágy mozgatja”. 

    Dömötör ezután Janiczak Dávid ózdi uszodabérléséről beszélt. „Önök pont annyira vannak a nép pártján, mint Bástya elvtárs volt” – mondta. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Jobbik 20 százalékról 5 százalék környékére esett vissza, ebben pedig Jakabnak is van felelőssége. 

  • Dunaújváros megmutatta, hogy három a magyar igazság. Jakab Péter (Jobbik frakcióvezető) szerint az első: ne nézd hülyének a magyart, mert pórul jársz. Például, ki lehet írni plakátokra, hogy Magyarország jobban teljesít, de a kasszáknál minden kiderül. 

    Kard által vész, aki kardot ragad - folytatja Jakab, aki szerint a Fidesz azt gondolja, amit Rákosi Mátyás is: aki nincs velünk, az ellenünk van. 

    Igen, 2003-ban a Jobbik tolvajok ellen jött létre, de aztán jöttek önök. Jakab ezután arról beszélt, hogy változott a pártja, és mindenkinek megadja a változás lehetőségét, a baloldali pártoknak is. A politikus szerint a saját változásukra példa, hogy visszahívták mandátumából Kulcsár Gergelyt, aki megbecstelenített egy történelmi tragédiát. Jakab szerint a Fidesz Kulcsár Gergelyét Orbán Viktornak hívják. 

  • Nincs joga az ellenzéknek azzal megvádolni a kormányt, hogy gyűlöletet keltenek - mondta Völner Pál miniszterhelyettes az ellenzéki képviselőknek. A kormány pedig tiszteletben tartja a bírósági ítéleteket, viszont fenntartja annak a jogát, hogy véleményt mondjon vagy változtasson a szabályozókon keresztül. 

  • A lebegéssel kapcsolatban az a tiszteletteljes javaslatom, hogy ne Borkai Zsolttól vegyenek példát - zárta felszólalását Tóth Bertalan (MSZP) arra utalva, amit Orbán Viktor mondott vasárnapi évértékelő beszédében. Orbán azt mondta, hogy a Fidesz már szúrni tud, de a lebegést még gyakorolni kell 2022-ig. 

  • Első alkalommal ülésezik a parlament a "botrányos szájzár törvény óta", ez a jogkorlátozás a félelemből ered - mondta Tóth Bertalan, aki hozzátette, hogy az önkényuralom előtt sohasem fognak meghajolni. 

    Tóth szerint ezt fejezték ki a választók az önkormányzati választásokon, és vasárnap Dunaújvárosban is. Jó úton járunk tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, ezen kell tovább mennünk - üzente az MSZP elnöke a többi ellenzéki pártnak. 

    A gyengülő forint gyengülő kormányzást és növekvő inflációt mutat. Ez lehet, hogy jó a multiknak, de rossz a dolgozó embereknek, a nyugdíjasoknak. Mondjuk ki, a 2,8 százalékos nyugdíjemeléssel kifosztják a nyugdíjasokat - közölte Tóth, aki szerint a közszférában is nagyobb béremelésre van szükség. 

    Amikor a miniszterelnök évértékelőt tart, csak a korrupt elit és oligarchái nevében beszél - mondta szocialista képviselő. 

  • Tintásság ügyében pont öntől nem kérünk kioktatást - kezdte reakcióját Dömötör Csaba, aki miközben a 2010 előtti kormányok teljesítményéről beszélt, Hadházy Ákos újabb táblát lógatott be Kövér mögé:

    "A miniszterelnöknek a majorságát!"

    - olvasható a táblán. 

  • Hogy vett hirtelen zöld fordulatot Orbán - tette fel a költőinek szánt kérdést Gyurcsány, majd a volt miniszterelnök az oktatás és az egészségügy teljesítményét bírálta. 

    Gyurcsány szerint mindig az az érdekes, hogy miről nem beszél a kormányfő egy nagy, átfogó beszédében, a fenti témákat pedig azért nem érintette, mert erről nem tudott volna mit mondani. 

    "Nem könnyű koncentrálni, ha valakinek enyves...bocsánat, tintás keze" - üzente Gyurcsány Orbánnak, majd hozzátette, hogy csatlakozva a többi ellenzéki képviselőhöz, Dunaújvárosban kiütötték a Fideszt. 

  • Későbbi szankcionálásáról pedig tájékoztatja a házbizottságot - jelentette be Kövér. 

  • Stop propaganda feliratú táblát lógatott Hadházy Ákos Kövér László feje felé, miközben Schanda Tamás (ITM államtitkár) beszélt, ezzel kisebb felhördülést keltve a teremben. 

  • Schandta Tamás (ITM államtitkár) szerint is jó lenne, ha lennének olyan témák, amelyekre közösen lehet büszke a kormány és az ellenzék. Munkanélküliség csökkentése, béremelkedések, foglalkoztatás növekedése – jó lenne, ha ezeket elismerné az ellenzék is. 

  • Keresztes László Lóránt szerint szimbolikus, hogy miközben Orbán Viktor vasárnap egy bokszolót idézett egyik kedvenc politikai filozófusaként, a dunaújvárosi választáson kiütéses vereséget szenvedett. 

    Ez a kormány megérett a bukásra, mert elárulta a nemzeti érdekeket. Az LMP frakcióvezetője szerint az ellenzéki siker azt mutatja, hogy működik a koordináció. 

    A politikus szerint hiteltelen Orbán politikájának zöld fordulata, mert az elmúlt 10 évben szétverte a természetvédelmet, nem támogatja a megújulókat, a klímastratégia lényege pedig a paksi bővítés, ami nem olcsó, nem zöld, nem kiszámítható és még csak nem is élvezi a magyarok többségének bizalmát. 

  • Orbán Balázs gratulál a győri időközi választás fideszes győztesének, és a dunaújvárosi időközi választás ellenzéki győztesének is. Az államtitkár szerint természetes, hogy a parlamentben az ellenzék kritizálja a kormány teljesítményét, viszont előttünk áll a 2021-2027 közötti uniós támogatási ciklus, ebben vállt vállnak vetve együtt kellene küzdeni a kormánynak és az ellenzéknek. 

    Mikor várhatunk olyat önöktől, hogy egyszer végre nem pártpolitikában hanem nemzeti érdekben gondolkodnak? Legyenek a kormány ellenzéke, de a magyar nemzet politikáját a magyar nemzet politikájával ellenezzék - summázta gondolatait az államtitkár. 

  • A Párbeszéd meghívására vendégként a parlamentben vannak a gyöngyöspatai romák képviselői. Mondják az ő szemükbe, hogy az ő gyerekeik lesznek a következő ellenség – üzente Szabó Tímea a fideszeseknek. „2022-ben el fogjuk zavarni önöket a hatalomból.” 

  • Szabó Tímea (Párbeszéd) beszél ismét napirend előtt, a politikus kijelentette, hogy míg Orbán tegnap magát értékelte, Dunaújvárosban az ő politikáját értékelték, a miniszterelnök pedig megbukott az időközi választáson. Üresség, szégyen és kudarc bújik meg a migránsozó-cigányozó-kommunistázó retorika mögött – mondta Szabó.

  • Még mindig Káslerre reagálnak a pártok, Juhász Hajnalka (KDNP) köszönetet mondott a kormánynak, amiért példásan kezeli a koronavírus-helyzetet, a Fidesz részéről pedig Selmeczi Gabriella teszi ugyanezt, majd kijelenti, hogy míg a kormánypártok felelősen viselkedtek, addig az ellenzéki politikusok viszont felelőtlenül viselkedtek. 

    Selmeczi Aratónak azt mondta, hogy amit az imént előadott, az a tipikus "kannibálpolitika". 

  • Lukács László György (Jobbik) szerint bár mindig olyan gyorsan reagálna a kormány az egészségügyi helyzetet illető kérdésekre, mint tették a koronavírus esetében. Magyarországon egy évben 38 ezer ember hal meg daganatos megbetegedés következtében, a tbc után most már a daganatos betegségek számítanak „a magyar betegségnek”, mert vezetjük az európai halálozási statisztikákat. 

  • Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint Orbán nem mert kiállni a tegnapi "bődületes" dunaújvárosi vereség után, a frakcióvezető pedig úgy látja, majd pont Kásler fogja megnyugtatni az embereket, aki rendszeresen a tízparancsolatra hivatkozik. 

  • Az LMP részéről Keresztes-László Lóránt frakcióvezető is megemlítette, hogy általában sincs jó állapotban az egészségügy. Azt javasolja, hogy a kormányzati kommunikációra és propagandára szánt pénzt a magyar emberek tájékoztatására használják fel. 

  • Ha ennek az egészségügynek kellene megbirkózni egy járvánnyal, akkor annak tragikus következményei lennének - folytatja az ellenzéki reakciót sorát Arató Gergely (DK), aki Korózshoz hasonlóan általában bírálja a magyar egészségügyet. 

    A helyzet veszélyes, ha elkerüli a koronavírus Magyarországot, az nem az önök érdeke lesz - jelentette ki Arató. 

  • Korózs Lajos (MSZP) reagál Kásler Miklósra. A politikus szerint pánikra nincs ok, de aggodalomra van, mert a téli szünetben sok statisztikai adat látott napvilágot, még akkor is, ha ez nem a koronavírusról szólt. 

    Nincs olyan rákbetegség, ahol ne dobogós helyet foglalnánk el, folytatta Korózs, aki a koronavírusról átkötötte mondanivalóját az egészségügy általános állapotáról szóló értékelésre. 

  • Az emberi erőforrások minisztere arról beszél, hogyan készül a koronavírus ellen az Operatív Törzs a WHO ajánlásai alapján. Nincs új információ, több maszkot gyártanak a büntetés-végrehajtással karöltve, a kormánynak fontos a hiteles tájékoztatás, fellépnek az álhírterjesztőkkel szemben, és ellenőrzik a Kínából ideérkező embereket. 

    A kormány felkészült, koronavírussal fertőzött személy nincs az országban – jelentette ki Kásler. 

  • Kövér László már elfoglalta helyét a pulpituson, Orbán Viktort viszont még nem látni az ülésteremben. 

  • A napirend előtti felszólalások után, nagyjából fél 3-kor közös sajtótájékoztatót tartanak az ellenzéki pártok. Ennek tartalma egyelőre nem ismert, azonban úgy tűnik, haladnak tovább a túlóratörvény idején megkezdett úton, nem hidegültek el egymástól az önkormányzati választások után sem.