Tibor
2 °C
8 °C

Meghalt Timár Mátyás, a jegybank volt elnöke

2020.02.17. 07:30

Életének kilencvenhetedik évében elhunyt Timár Mátyás, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke, írja a Hvg.hu. A hírt barátja és egyben munkatársa, Pulai Miklós jelentette be közösségi oldalán.  

Timár 1923-ban, Mohácson született, itt végezte iskoláit is. Eleinte gyárakban dolgozott, majd 1943-ban Újpesten belépett a szakszervezetbe és a Szociáldemokrata Pártba. 1944-ben a német megszállástól az év végéig vasútépítő munkásszázadnál munkaszolgálatos volt a Dunántúlon, írja róla  Wikipédia. Egy évvel később már a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség munkatársa volt, majd elvégezte a jogi egyetemet.

Több mint negyven évig dolgozott a pénzügyi-gazdasági pályán. A hatvanas években pénzügyminiszterként az új gazdasági rendszer egyik kidolgozója volt, majd a kormány elnökhelyettese lett. 1975-től 1988-ig, a bankreformig volt a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ezután nyugdíjba vonult. Utódja Bartha Ferenc lett, ő 2012-ben hunyt el.

A Hvg.hu azt írja Timárról, hogy egy „gazdaságtörténeti szempontból is számottevő, krízisekkel terhelt időszak egyik kulcsszereplője volt. Úgy lett a Magyar Nemzeti Bank elnöke, hogy elődje, a konzervatív szemléletű László Andor 1975-ben tiltakozott az akkor induló ötéves tervbe betervezett eladósodás ellen, azt túlzottnak találta, emiatt 60. életévében nyugdíjazták. Timár Mátyás a pénzügyek kiváló ismerője volt, és első elnökhelyettesével, Fekete Jánossal volt akkora tekintélyük a nemzetközi pénzvilágban, hogy az egymásba érő válságokat átvészeljék.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport