Tíz évre titkosították a perui magyar nagykövet eddig is elhallgatott ügyét

2020.02.17. 12:15

Ahogy az várható volt, a nyilvánosság nem tudhatja meg, mi hangzott el a parlament külügyi bizottságának hétfői ülésen, amelynek egyik napirendi pontja Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet gyermekpornós ügye volt, amelyet az Index robbantott ki még egy hete.

A Bizottság ülésén a Kaleta-ügyről ELHANGZÓ információkat tíz évre titkosították.

A DK-s Vadai Ágnes az Indexnek elmondta, hogy a bizottsági ülésen előadó meghívottak mint titokgazdák kérték az ügy titkos kezelését. Az ülésen Menczer Tamás államtitkár, az Információs Hivatal és az ORFK osztott meg néhány részletet az ügyben. 

A bizottsági tagok választ kaptak arra, hogyan került haza a nagykövet, ugyanakkor azt például nem tudták meg, mely külföldi szerv értesítése alapján indult eljárás. Arra sem kaptak választ a tagok, hogy hivatali vagy privát adathordozón tárolta-e Kaleta azt a 19 ezer felvételt, ami az ügyészség nyilatkozata szerint gyermekpornográf tartalmú. Arra sem adtak választ az ülésen, hogy Kaletával szemben a hazatérése után alkalmaztak-e bármilyen kényszerintézkedést, vagy sem.  

Egyes válaszokat arra hivatkozva hárított a külügy, a rendőrség és a hírszerzés, hogy már nem tekintik magukat ügygazdának, és az ügyészség illetékes az ügyben. Anélkül hogy konkrétumot mondott volna, Vadai az Indexnek azt nyilatkozta: a sajtóban rengeteg információ napvilágot látott, és a bizottság kormánypárti tagjai is csak a médiából tudták meg, mi történt. 

A bizottsági ülésen a Kaleta átvilágítását végző Alkotmányvédelmi Hivatal nem volt ott, ahogy a Belügyminisztériumot sem képviselte senki. 

A külügyi bizottság fideszes elnöke, Németh Zsolt pedig a Hvg.hu tudósítása szerint arról beszélt, egy olyan problémával állunk szemben, amire egy általános, generális megoldást kell a jövőben találni, ha lehet. Németh azt mondta, tavaly áprilisban a Magyar Közlönyben megjelent Kaleta visszahívása, azonban annak okát ő sem tudta. A jövőre nézve viszont a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt ígérte, készen állnak arra, hogy éberebbek legyenek. De azért Németh szerint még most sincsenek lemaradva semmiről. Az ügy „megdöbbentő és sajnálatos”, a jogi és erkölcsi felelősséget a per végén lehet kimondani.

A Kaleta-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatják el

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport