Ida
6 °C
9 °C

Egy éve tologatja a börtönbe vonulást az Orbánt vendégül látó családfő

2020.02.18. 09:39

2018 novemberében jogerősen két év börtönbüntetésre és két év közügyekről eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2014-ben az Orbán-imázsvideó főszereplője volt, Bocskai azonban különböző okokra hivatkozva még mindig nem kezdte meg a szabadságvesztés letöltését, írja a 24.hu

Bocskai Pétert, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatóját hűtlen kezelés és folytatólagosan elkövetett magánokirat felhasználása miatt ítélték el. Bocskai a vád szerint az önkormányzati cég vezetőjeként egy ismerős vállalkozót bízott meg útfelújításokkal, de annak egy részét csak leszámlázták, a munka nem készült el. A Magyar Nemzet szerint a bíróság korábban meghallgatta a polgármestert, Kovács Ferencet is, aki viszont elmondta, az önkormányzat nevében nem jelent be kárigényt. (Pedig a feljelentés 50-100 millió forint közötti összegű fiktív számlázás gyanújáról szólt.)

Noha jogerős ítélet már 2018-ban született az ügyben, Bocskai Péter azóta sem vonult be a börtönbe, erről először a Momentum szabolcsi szervezetének elnöke, Babosi György írt, majd Hadházy Ákos próbálta megtudni a Büntetés-végrehajtási Országos Parancsnokságától, hogy megkezdte-e büntetése letöltését, de nem kapott rá választ.

A lap kérdésére a BVOP elmondta, nincs ilyen fogvatartottjuk. A Nyíregyházi Törvényszéktől többet is megtudtak: közölték, hogy Bocskai a jogerős ítélet után 

megromlott egészségügyi állapotára

hivatkozva 2019. február 22-ig kapott halasztást. Ezt meg akarta hosszabbítani, ám kérelmét tavaly márciusban elutasították, majd a BVOP március 28-án elrendelte a büntetés végrehajtását.  Még ezen a napon Bocskai ismét beadványt nyújtott be a bíróságra, amiben az állt, hogy nem tudja megkezdeni büntetését a megadott időpontban, mert egészségi állapota miatt ismét kezelés alatt áll. A 24.hu szerint ez nem érintette a bevonulási kötelezettséget, Bocskai mégsem ment be. Később beadott még egy halasztási kérelmet, de az el sem bírálta a bíróság, mert megkésett vele. 

A nyíregyházi férfi próbálkozott perújítással is, sikertelenül, legutóbb pedig 2019 augusztusában, egészségügyi okokra hivatkozva kegyelmi kérelmet nyújtott be a köztársasági elnökhöz. Egyebek mellett enyhítést és felfüggesztést kért. A törvényszék a lapot úgy tájékoztatta, hogy a kegyelmi kérelem elbírálása folyamatban van.

A BVOP 2020. március 3-ával ismét elrendelte Bocskai letöltésének megkezdését, amire a férfi beadványban közölte, hogy orvosi kezelés miatt csak március 4-én tud bevonulni.

Bocskai korábbi védői és jelenlegi ügyvédje sem adott ennél bővebb tájékoztatást. Az egyelőre nem világos, hogyan történhetett meg, hogy a férfi még nem vonult börtönbe annak ellenére, hogy halasztási kérelme már csaknem egy éve lejárt, különösen úgy, hogy elfogatóparancs iránti kérelem sem érkezett a Nyíregyházi Törvényszékre.