Megkapta az első 10 milliárdot a főváros a betegellátás fejlesztésére

2020.02.18. 15:40

A kormány és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás értelmében Budapest az elkövetkezendő 5 évben az egészségügy fejlesztése érdekében összesen 50 milliárd forint központi költségvetési támogatásban részesül, jelentette be az első tízmilliárdos részlet átutalását közös közleményben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester. Mint írták:

a főváros által javasolt alapelv szerint az első évben 2 milliárd forintot fordítunk a daganatgyanús és nagydiagnosztikai MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólisták megszüntetésére, 8 milliárd forintot pedig a kerületek között osztunk szét a járóbeteg ellátás színvonalának emelésére.

Azt is írták, a kerületek közötti elosztásnál a polgármester pártállása vagy a közgyűlés összetétele nem volt szempont, kizárólag szakmai megfontolások szerint fogadtak be a beérkezett igények többségét, de előnyben részesültek azok a kerületek, amelyekben az utóbbi időszakban kevesebb volt az egészségügyi fejlesztés, illetve ahol az egészségügyi létesítmények sok embert szolgálnak ki.

Karácsony még tavaly egyezett meg mindebben a kormánnyal. A novemberi fővárosi közgyűlési határozat szerint az atlétikai világbajnokság támogatásáért cserébe az elkövetkezendő öt évben, az Egészséges Budapest Program keretében 50 milliárd forintos forrás jut a kerületi önkormányzatoknak az egészségügyi alap- és szakellátás fejlesztésére.

A mostani 10,4 milliárd ennek arányos része.

A vonatkozó kormányhatározatot hétfő este tették közzé a Magyar Közlönyben, a forrás az Emberi Erőforrások Minisztériumának költségvetése, a pénz kiutalásának határideje: azonnal.