Nem várt fordulat: Gyurcsány Ferenc lett a DK elnöke

2020.02.18. 16:11

A Demokratikus Koalícióban (DK) nem zárt ajtók mögött, vagy épp kongresszusi küldöttek révén dőlnek el a dolgok, hanem a teljes párttagság dönthet például arról, hogy ki vezesse a tömörülést. Az elmúlt egy hétben online szavazhattak is a tagok, ennek eredményeképpen pedig, az Index értesülései szerint hatalmas meglepetésre 

Gyurcsány Ferenc újrázhat a DK elnöki posztján.

Nem akármilyen megmérettetésen van túl a volt miniszterelnök, mert az elnökválasztó pártszavazáson könnyen meg is izzadhatott volna. Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a párttagság részéről elnöknek javasolt személyek közül csak a jelenlegi pártelnök, azaz egyedül ő vállalta a jelöltséget. Így az elektronikus szavazólapon jelöltként is csak Gyurcsány neve szerepelt.

Értesüléseinket Wirsching Viktória, a DK kommunikációs igazgatója is megerősítette, elárulva azt is: a párt tagjai a leadott szavazatok 97,4 százalékával támogatták Gyurcsányt.

Információink szerint a pártszavazáson egyébként a tagságnak kiküldött levél értelmében a 4575 szavazati joggal rendelkező párttag közül 2524-en vettek részt. És itt az igazán meglepő fordulat:

  • Gyurcsány Ferencre szavazott 2459 fő,
  • ellene 25-en voksoltak!
  • További 40 DK-tag pedig a “nem szavazok” választ jelölte be, ami a tartózkodásnak felel meg.

Mindez azonban aligha ingatta meg Gyurcsány támogatottságát, így két évig elnökként haladhat tovább az évértékelőjén már kijelölt, és az elmúlt években is sokak által követett úton.