TASZ: Nem bojkottálhatja a Hír TV nézőit a főpolgármester

2020.02.18. 10:49

Karácsony Gergely és Pikó András akkor sem választhatja meg, hogy kikhez szól és kikhez nem, ha egyébként a kormányzat részéről már ez számít sajnos megszokottnak, kezdi nyílt levelét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ahogy azt megírtuk, mindkét politikus kijelentette, hogy nem nyilatkozik a Hír TV-nek, amíg a csatorna nem kér bocsánatot „a neonácikat mosdató, az antifasiszták tevékenységét megkérdőjelező riportjáért”. 

A TASZ megjegyzi, szerintük is szégyenteljes volt a csatorna beszámolója, de hozzáteszik, közhatalmat gyakorló választott tisztségviselőként nem hozhatnak ilyen döntést, és írásukban kiemelik, hogy kötelezettségük nem a csatornával, hanem a csatorna nézőivel szemben van. 

„Ami a médiaszolgáltatók közötti választást illeti: a közhatalom gyakorlói a közvélemény tájékoztatása során kötelesek tiszteletben tartani az egyenlő bánásmód követelményét. Ez a követelmény tiltja a médiaszolgáltatók és az újságírók közötti önkényes különbségtételt azok politikai véleménye alapján. A rendelkezésre állás tekintetében bizonyos észszerű okok alapján különbséget tehet a médiaszolgáltatók között (például a sajtóra szánható idő beosztásakor a nagyobb közönséget elérő médiumok előnyt élvezhetnek), de ez nem eredményezheti a teljes elzárkózást bizonyos médiaszolgáltatóktól. A bojkott ilyen abszolút elzárkózás volna” – írják többek között.

A teljes levelet itt tudja elolvasni.