Hirtelen elfogatóparancsot adtak ki és börtönbe vitték az Orbánt vendégül látó családfőt

2020.02.19. 11:31

Kedden írtuk meg a 24.hu alapján, hogy bár 2018 novemberében jogerősen két év börtönbüntetésre és két év közügyekről eltiltásra ítélte a Debreceni Ítélőtábla azt a férfit, aki 2014-ben az Orbán-imázsvideó főszereplője volt, Bocskai azonban különböző okokra hivatkozva még mindig nem kezdte meg a szabadságvesztés letöltését.

A 24.hu most azt írja, hogy cikkük megjelenése után hirtelen intézkedni kezdett a büntetés-végrehajtás, a Nyíregyházi Törvényszék tájékoztatása szerint a BVOP kedden kérelmezte a bírótól az elfogatóparancs kibocsátását a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatójával szemben. Ez még aznap megtörtént, a rendőrök elfogták, és a bíróság intézkedett, hogy vigyék be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe, ahol már a kedd éjszakát töltötte.

Bocskai Pétert, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft. korábbi igazgatóját hűtlen kezelés és folytatólagosan elkövetett magánokirat felhasználása miatt ítélték el. Bocskai a vád szerint az önkormányzati cég vezetőjeként egy ismerős vállalkozót bízott meg útfelújításokkal, de annak egy részét csak leszámlázták, a munka nem készült el. Noha jogerős ítélet már 2018-ban született az ügyben, Bocskai Péter azóta sem vonult be a börtönbe.

Bocskai Pétert (b)
Bocskai Pétert (b)
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

A Nyíregyházi Törvényszék korábbi közlése szerint Bocskai a jogerős ítélet után megromlott egészségi állapotára hivatkozva 2019. február 22-ig kapott halasztást. Ezt meg akarta hosszabbítani, ám kérelmét tavaly márciusban elutasították, majd a BVOP március 28-án elrendelte a büntetés végrehajtását.  Még ezen a napon Bocskai ismét beadványt nyújtott be a bíróságra, amiben az állt, hogy nem tudja megkezdeni büntetését a megadott időpontban, mert egészségi állapota miatt ismét kezelés alatt áll. A 24.hu szerint ez nem érintette a bevonulási kötelezettséget, Bocskai mégsem ment be. Később beadott még egy halasztási kérelmet, de az el sem bírálta a bíróság, mert megkésett vele.

A nyíregyházi férfi próbálkozott perújítással is, sikertelenül, legutóbb pedig 2019 augusztusában, egészségügyi okokra hivatkozva kegyelmi kérelmet nyújtott be a köztársasági elnökhöz. Egyebek mellett enyhítést és felfüggesztést kért. A törvényszék a lapot úgy tájékoztatta, hogy a kegyelmi kérelem elbírálása folyamatban van. A BVOP 2020. március 3-ával ismét elrendelte Bocskai letöltésének megkezdését, amire a férfi beadványban közölte, hogy orvosi kezelés miatt csak március 4-én tud bevonulni.