Dennis után rendkívül gyorsan alakul az új viharciklon, kétnaponta jönnek a frontok

2020.02.19. 14:53 Módosítva: 2020.02.19. 15:06

Alig hagyta el Izlandot a Dennis, ami Nagy-Britanniában is viharos időjárást és súlyos áradásokat okozott, máris újabb viharciklon van kialakulóban az észak-atlanti térségben, Izlandtól délre - írja az Időkép.hu.

A rendkívül gyors nyomássüllyedésnek köszönhetően pár óra leforgása alatt 945 hPa közelébe csökkenhet a ciklon középpontjában a légnyomás. Orkánerejű szélre kell számítani, 200 km/órát megközelítő lökések is lehetnek. 

De ezúttal szerencsére inkább csak az óceáni térségben, szárazföldön ilyen erősségű széltől azért nem kell tartani. A ciklon kelet-északkelet felé halad tovább, a brit szigeteket követően hétvégén a skandináv országokban is viharos időjárást okozhat.

viharciklonka
Fotó: Időkép.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatott, hogy a tartós és nagyon erős magassági futóáramlás, avagy a jet stream miatt, nagyjából kétnaponta ciklonok képződnek az észak-atlanti térségben. Ezeknek a ciklonoknak a legyengült frontjai pedig szintén kétnaponta érkeznek meg Közép-Európa, és így a Kárpát-medence fölé is. Érdemi csapadékra nem, továbbra is nyugatias áramlásra viszont számíthatunk, marad az enyhe idő.