Ki kapja meg a rossz börtönkörülmények miatt megítélt kártérítést?

2020.02.19. 11:07

Elárulta Dömötör Csaba a nemzeti konzultáció első két kérdését, a videót a magyar kormány Facebook-oldalán tették közzé.

A kormány azt a kérdést teszi majd fel, hogy a magyarok támogatják vagy ellenzik a kártérítési perek lehetőségét

- így szól az egyik kérdés a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint. A másik kérdés szintén a "börtönbiznisznek" nevezett kártérítési perekről szól, amit a rossz börtönkörülmények miatt indíthatnak a rabok az állam ellen. 

"A börtönbiznisznek van egy másik fontos vonatkozása, hogy a megítélt kártérítési pénzek csak egy kis része jut el a bűncselekmények áldozataihoz - folytatja Dömötör. 

Így majd azt a kérdést tesszük fel, hogy az ilyen kártérítési pénzeket az elítéltek kapják meg, vagy biztosítani kell, hogy az áldozatokhoz jusson el

Dömötör Csaba azt mondja, ez a téma azért került be a nemzeti konzultációba, mert az elítéltek eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és összesen 8,5 milliárd forint kártérítést kellett már az államnak fizetnie. 

Legutóbb 2017-ben indított nemzeti konzultációt a kormány, akkor 7,2 milliárd forintot költöttek a kampányra. Mészáros Lőrinc járt vele a legjobban, a Mediaworks 2,16 milliárd forintot kapott a hirdetésekért. 

Orbán Viktor egy hete jelentette be az új nemzeti konzultációt a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésen. A Magyar Nemzet arról írt, hogy az új konzultáció javarészt a börtönviselteknek és romáknak megítélt kártérítések ügyéről szól majd. 

Már 377 pszichológus írta alá azt a petíciót, amellyel a nemzeti konzultáció Gyöngyöspatával kapcsolatos kérdése ellen tiltakoznak. Az aláírók szakmai véleménye szerint ugyanis, ha lesz kérdés Gyöngyöspatáról, akkor a következő nemzeti konzultáció alkalmas lehet arra, hogy azt kommunikálja a magyarok felé: elfogadható a roma emberekkel szembeni diszkrimináció.