Beszámítható a győri diák, aki megkéselte tanárnőjét

02A9122
2020.02.19. 12:18

Az igazságügyi orvosszakértő szerint teljesen beszámítható és nem szenved kóros elmeállapotban – vagyis tisztában van tetteivel és annak következményeivel – az a 17 éves győri fiú, aki tavaly decemberben a tanítási órán szurkálta össze osztályfőnökét. A friss szakértői véleményt a napokban kapta kézhez a fiú védője, aki szerint a dokumentum „több sebből is vérzik”, és bizonyos kérdésekre egyáltalán nem adott választ.

A szakértő a fiú jelenlegi állapotából következtetett arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor is beszámítható volt és nem állt fenn beszűkült tudatállapot

– mondta az Indexnek Faragó Péter, a diák védője.

Faragó szerint már az önmagában aggályos, hogy védencét csak a történtek után két hónappal vizsgálta meg orvossszakértő, aki ráadásul nem is gyermekpszichiáter. 

A tanárnő megkapta a bocsánatkérő levelet

Az egyébként kitűnő tanuló diák december 5-én a  második órán kapta meg a hármas matekdolgozatát, és az ötödik órában, fizika órán késelte meg osztályfőnökét. Az osztálytársak az Indexnek korábban arról beszéltek , hogy a fiú azzal az ürüggyel vitte ki a tanárnőhöz a füzetét, hogy szeretne mutatni valamit. Osztályfőnöke mögé állt és többször megszúrta. 

A diákot a rendőrök az iskolában elfogták és őrizetbe vették. Közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével gyanúsítják. A fiú vallomása szerint a történtekből csak annyira emlékszik, hogy óra közben felállt az asztalától, majd arra hogy ül a tanári székben és a kést odaadja az egyik osztálytársának. Osztályfőnökét a mentők életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol az 51 éves pedagógust megműtötték. A nőt később a diák édesapja is meglátogatta kórházban és együtt sírtak.

A diák egyébként a tanárnőnek és az iskola igazgatójának is levelet írt, amit védője az ügyészségen keresztül akart eljuttatni a pedagógusoknak. Faragó Péter úgy tudja, hogy

a levelet csak a tanárnő vette át.

A 17 éves fiút jelenleg a győri büntetés-végrehajtási intézetben, egy kétszemélyes cellában, de egyedül őrzik, családja rendszeresen látogatja és mindenben támogatja. A diák védője szerint, amint lehet, indítványozni fogják, hogy a diák javítóintézetben tölthesse  letartóztatását.

(Borítókép: Ajpek Orsi / Index)