Két budapesti MSZP-s polgármester átáll Gyurcsányékhoz

DSC 3415
2020.02.20. 14:08 Módosítva: 2020.02.20. 20:29
Gyurcsány Ferenc pártja jelentős befolyást szerezhet a fővárosi döntéshozatalban azzal, hogy Óbuda és Pestszentlőrinc ősszocialista polgármesterei elhagyják az MSZP-t. Kiss László és Szaniszló Sándor is megerősítette az Indexnek, hogy elhagyja az MSZP-t, és várhatóan jövő héten lép be a DK-ba. Ennek szerintük két fő oka volt. Az MSZP csalódott, de sok sikert kíván.

Szaniszló Sándor és Kiss László is úgy döntött, csatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz, ezzel pedig – miután a kettős párttagság a szocialisták alapszabálya szerint tiltott – automatikusan megszűnik tagságuk az MSZP-ben, értesült több forrásból az Index. Ezzel a szocialista párt két sikeres politikusát, az ősszel megválasztott óbudai, valamint XVIII. kerületi polgármesterét is elveszítheti, ami nemcsak a régóta gyengülő szervezet számára vészjósló, de a DK erősödését, elsősorban fővárosi előretörését is szemléltetheti.

Két fő oka volt az átlépésnek

A két polgármester megerősítette az információnkat. Kiss László és Szaniszló Sándor közös választ küldtek az Indexnek, amelyben azt írták: két fő oka volt az átlépésnek.

A polgármesteri programunk végrehajtásához a DK politikai közösségétől kaptunk megfelelő garanciákat és politikai támogatást. Másrészt az európai politikát illetően az a vonal áll hozzánk a legközelebb, amelyet a Dobrev Klára vezette EP-delegáció képvisel például az európai minimálbér, minimálnyugdíj és családi pótlék kérdésében.

Kiss és Szaniszló azt írta: „Ez a lépés nem személyes politikai megfontolás, de polgármesterként közvetlen közelről látjuk a méltatlan közalkalmazotti bérek és az alulfinanszírozott egészségügy minden következményét. Ennek megoldásához, akár visszafordításához éppen a DK európai politikája lehet a kulcs.”

A két polgármester jelezte, még nem írták alá a belépési nyilatkozatot a DK-nak, a belépésről a DK testületei, a helyi pártszervezetei döntenek. Ez szerintük jövő héten megtörténik. Csütörtökön  tájékoztatták a döntésről az MSZP kerületi elnökeit, akik – mint írták – elfogadták és tudomásul vették a lépést. „Az persze nem kérdés, hogy továbbra is barátainknak, a családunknak tekintjük az MSZP tagjait, szimpatizánsait. Annyi év MSZP-s párttagság után ez nem is kérdés.”

Kiss László átállása párttársai és más forrásaink számára is totális meglepetésként hat, ő ugyanis állítólag nem tájékoztatta ilyen döntésről az MSZP vezetőit, még informálisan sem. Éppen ezért nem indult még be a szocialistáknál megszokott pletykagépezet sem: volt forrásunk, aki egész egyszerűen úgy reagált:

Ez annyira szürreális, mintha Baja Feri lépne át Gyurcsány pártjába.

A fejlemény valóban meghökkentő, hiszen Kiss László gyakorlatilag ősidők óta az MSZP tagja, a baloldali ifjúsági szervezetekben 1997 óta politizált, 1999-től 2002-ig az Ifjú Szocialisták budapesti szervezetének elnökségi tagja, majd elnökhelyettese volt, 2004 nyarán beválasztották az Óbudai MSZP elnökségébe, 2008 januárjától a párt óbudai szervezetének alelnöke, kongresszusi küldött is volt.

Kiss neve tehát évtizedek óta meghatározó Óbudán, de az MSZP-ben is, hiszen 2014-ben egyéni képviselőként szerzett mandátumot az Országgyűlésben. Csakhogy Kisst gyakorlatilag parkolópályára tették, amikor 2018-ban Szabó Tímea mögé állt be ő maga és pártja, így másfél évig önkormányzati képviselőként dolgozott Óbudán. Októberben viszont ő lett az összellenzéki polgármestere a kerületnek, a szocialisták egyik legnagyobb, legmeglepőbb sikerét könyvelve el az önkormányzati választáson, a képviselő-testületben is jelentős többséget szerezve: az összefogás 16 képviselői helyet szerzett meg.

Kiss távozásának okairól párttársainak nem igazán volt elképzelése, többen leginkább személyes, elsősorban a Párbeszéddel, és a Párbeszéd társelnökeként főpolgármesterré választott Karácsony Gergellyel való nézeteltérésre tippeltek.

Hasonlóképp meglepő lehet, hogy Szaniszló Sándor távozik az MSZP-ből. A XVIII. kerületet ősz óta vezető polgármester ugyanis szintén ősszocialista, aki hétpárti szövetségben nyerte el megbízását októberben. Sőt, elvittek a helyi választókerületi mandátumokból 12-őt, ami stabil többséget jelent, ahogyan Szaniszló előnye is a fideszes Ughy Attilával szemben.

Szaniszló szintén a kerületben is meghatározó szocialista politikus, hiszen 2010 előtt nyolc éven át alpolgármester volt. Róla azt mondták forrásaink, hogy mindig is jó kapcsolatot ápolt Gyurcsány Ferenccel és körével, és mivel jelentősen pragmatikus a gondolkozása, vélhetően a DK-ban távolabbi jövőt remél saját politikai karrierjének.

Ugyanakkor Szaniszló távozása is meglepő, hiszen az MSZP meghatározó alakjai esetében végig keményen kampányoltak nyáron és ősszel, Kunhalmi Ágnes választmányi elnök, a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselője pedig kifejezetten komoly energiát fordított a pestszentlőrinci önkormányzati siker elérésére. Kunhalmi az Indexnek megerősítette Szaniszló átállását, ugyanakkor az országgyűlési képviselő csak annyit mondott, hogy továbbra is együttműködik az immár DK-s Szaniszló Sándorral.

Megvan a véleményem erről az egészről, de annak a jelentősége nem mérhető össze azzal a feladattal, amelyet a XVIII. kerületi emberektől kaptam. Köztársaságpárti képviselőként az a feladatom, hogy együtt dolgozzam Szaniszló Sándorral a kerületért, és együtt is fogunk.

A fővárosi közgyűlési arányok is változnak

Az átállások mindenesetre alaposan átírhatják a fővárosi erőviszonyokat. Főként persze az MSZP szempontjából, hiszen a szocialisták ősszel a II. kerületben, Óbudán, Zuglóban, Pestszentlőrincen is frissen megválasztott polgármestert adtak, Tóth Józsefet lazán újraválasztották a XIII. kerületben, Kispesten pedig szintén újrázott Gajda Péter, ezzel a pártnak lett a legnagyobb frakciója a Fővárosi Közgyűlésben is, amelyhez Tüttő Kata főpolgármester-helyettesként tartozik.

A 33 fős Fővárosi Közgyűlésben jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van, ez az arány a két szocialista átigazolásával 5-6-ra módosul a DK javára. Sokkal fontosabb azonban, hogy a 6 fős DK-különítmény ezután már olyan erőt képvisel a közgyűlésben, amely nélkül az ellenzék, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem tud semmit keresztülvinni. Vagyis a DK ezzel megkerülhetetlenné válik minden, a közgyűlést érintő döntéshozatalban.  

Szocialista forrásaink név nélkül nyugtatták a kedélyeket, azt persze mindenki elismeri, hogy az MSZP nehéz helyzetben van, de állítják,

ezt is túl fogjuk élni, a DK-val pedig továbbra is kötelező együttműködni.

Pedig az elmúlt időszakban többen is elhagyták a pártot. Szanyi Tibor néhány hete jelentette be: megszüntette a MSZP-tagságát, de az önkormányzati választás óta – persze más okból – Botka László szegedi polgármester is bejelentette kilépését, majd több politikus, például az újpesti Trippon Nobert lépett át a DK-ba.

Nagy kérdés, hogy a fővárosi szocialistákkal jó viszonyt ápoló Tripponnak volt-e szerepe abban, hogy MSZP-s polgármesterek fejében is felmerüljön ez. A DK számára ugyanis ez egyértelműen siker, és nem csak a szocialisták felett aratott győzelem. A DK főpolgármester-helyettese, Gy. Németh Erzsébet mellett két polgármesteri helyet szerzett meg az meglévő rákospalotai mellé októberben, így Németh Angéla XV. kerületi polgármester mellett Niedermüller Péter erzsébetvárosi, valamint László Imre újbudai polgármesterrel alakítottak frakciót. Most ez egészülhet ki Kiss-sel és Szaniszlóval, így a DK sokkal komolyabban befolyásolhatja a jövőben a fővárosi döntéshozatalt.

Cikkünk megjelenése után az MSZP úgy reagált Kiss és Szaniszló távozására: 

Szaniszló Sándor és Kiss László polgármesterek az MSZP-ből történő kilépésükkel komoly csalódást okoztak, cserbenhagyták ezt a közösséget. Döntésüket tudomásul vesszük, munkájukhoz sok sikert kívánunk

– írták.

Frissítés: Szaniszló Sándor csütörtök este a saját Facebook-oldalán publikált egy részletet a kerületi televíziónak adott interjújából. A polgármester kérdésekre válaszolva azzal indokolja a DK-hoz való átállást, hogy ambiciózus választási ígéreteket tettek a kampányban, ezek teljesítéséhez kell a fővárosi közgyűlés támogatása, és a DK tudja biztosítani azt az erős hátteret, amellyel megvalósulhatnak a projektek (pl. a Nagykőrösi út felújítása, az 50-es villamosok cseréje). Az érvelés némileg sántít abból a szempontból, hogy a DK-nak így sem lesz többsége a közgyűlésben. Szaniszló szerint mind az MSZP, mind a DK a "baloldali, humánus párt, ami az elesetteket szeretné segíteni", viszont az ő problémáikon inkább a Dobrev Klára-féle EP-delegáció javaslatai segítenének (európai nyugdíj, családi pótlék, minimálbér), hiszen egyre nagyobb a munkaerőhiány a kerületben is az alulfizetett egészségügyi dolgozók, szociális dolgozók, óvodapedagógusok körében. A kerületiek eredménycentrikusak, nem az érdekli őket, melyik pártban politizál a polgármester - állítja. Szaniszló úgy véli, a szakítás után is jól együtt fog dolgozi Kunhalmi Ágnessel, a terület továbbra is MSZP-s országgyűlési képviselőjével. 

(Borítókép: Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a polgármesteri választás eredményváró rendezvényen 2019. október 14-én. Háttérben tőle balra Gyurcsány Ferenc, jobbra Molnár Zsolt. Fotó: Bődey János / Index)