A Kúria öttagú tanácsa vizsgálja felül a lúgos orvos ügyét

2020.02.20. 20:50

A Kúria öttagú tanácsban bírálja majd el újra a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügyét, ha abban felülvizsgálati indítvány érkezik – közölte a legfelsőbb bírói fórum csütörtökön az MTI-vel.

Az ügyben kedden az Alkotmánybíróság (AB) döntött arról, hogy a lúgos támadással vádolt és jogerősen elítélt B. Krisztiánnak sérült a jogorvoslathoz fűződő joga, mert a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, amit a Kúria a harmadfokú eljárásban alkalmazott alkotmányellenes. Ezért a Kúriának felül kell vizsgálnia a harmadfokú eljárást.

A hét éve történt bűncselekményben Renner Erikát, B. Krisztián volt barátnőjét egy sisakos-maszkos támadó a lakásában megkötözte, injekcióval elkábította, a nemi szervét és környékét maró lúggal leöntötte, majd a lakásba zárva magára hagyta. Az igazságügyi szakértő szerint Renner Erika belehalt volna a sérülésébe, ha nem kap időben segítséget.

A Kúria csütörtökön arra hívta fel figyelmet: az AB egy törvényi rendelkezés és nem bírósági határozat alkotmányellenességét mondta ki. Nem határozott tehát arról, hogy az alapügyben a rendes bíróságok által hozott bármely határozatot hatályon kívül kellene helyezni vagy meg kellene semmisíteni.

A törvény szerint az ügyben felülvizsgálati indítvány előterjesztésére joga van a védőnek és az elítéltnek, illetve kötelessége a legfőbb ügyésznek.

Az ügyben felülvizsgálati indítvány eddig nem érkezett a Kúriára, ha lesz, a Kúria öttagú tanácsban bírálja majd el, írta a Kúria.

Az AB hangsúlyozta, hogy nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről, tehát az AB határozatából nem következik, hogy a bíróságnak a megismételt eljárásban esetleg a büntetést csökkentenie vagy akár mellőznie kellene, erről az ítélkező bíróság dönt majd.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport