Letarolták a fasort a csurgói templomkertben

2020.02.20. 07:46 Módosítva: 2020.02.20. 09:12

Több természetszerető csurgói lakó emelte fel a szavát az ellen, hogy nemrég letaroltak egy szép fasort és több másik fát a dél-dunántúli város egyik temploma, a római katolikus Jézus Szíve templom parkos kertjében. Nem csoda, hogy megdöbbentek, mert ez a látvány fogadta őket:

A felháborodott csurgóiak azt írták, a templomkert, ahol a fakivágás történt, az egyház tulajdona. Az Indexnek levelet író helybéliek közül többen úgy gondolják, hogy „az új pap nem szereti a fákat”. Az első kivágott fa egy évszázados tölgy volt a parókia közelében, most a templom körüli fasor, cédrusok, hársfák váltak áldozattá.

Megkerestük az illetékes plébánost, Göndics Jánost, aki azt mondta, hogy tulajdonképpen csak pár „túlméretes tuját” vágtak ki, mert megújul a templomkert. Továbbá azokat a nagy hársfákat, amik a tuják kivágása miatt a főkertész szerint veszélyessé váltak mellettük álló Mókuskert Óvodára. Azt mondta, a tuják kivágása miatt túl nagy légnyomás érte volna a hársakat, ezért akár az óvodára is dőlhettek volna. 

A csurgói lakók véleménye, hogy egyáltalán nem tűntek veszélyesnek az óvodára a hársok. A Facebookon viszont az egyik helybéli kommentje szerint az óvodába érkező gyerekek közül sokan megdöbbenve kérdezték, hogy mi lesz így a mókusokkal. 

Az önkormányzat az Index megkeresése után a város hivatalos Facebook-oldalán reagált az ügyre. Azt írták, a templomkertben lévő munkálatokról a tulajdonos képviselője Göndics János esperes jogosult rendelkezni.

„2020. januárjában a plébánia megrendelte a Csurgói Városgazdálkodási Kft.-től egyes a templomkertben található fák kivágását. Az önkormányzat képviseletében Füstös János polgármester egyeztetést kezdeményezett a kivágandó fák ügyében a plébániával. Göndics János esperes és az egyházközség világi vezetője megerősítették a fák kivágására, és a templomkert megújítására vonatkozó szándékukat.

Így a fák kivágása megkezdődött” – írták pár olyan kép kíséretében, amin betegnek tűnő fák törzsei láthatóak, viszont a fasor cédrusai és hársai nem voltak betegek.

Azt is közölték, hogy pótolják majd a kivágott fákat új fákkal,

és a templomkert megújításához az önkormányzat biztosítja a facsemetéket.

A képviselő-testület a következő ülésén fogja tárgyalni az önkormányzat és a plébánia közötti együttműködés részleteit.

A plébános szerint valóban voltak beteg fák is, az egyik 80 éves juharfa karácsony másnapján magától kidőlt, és találtak egy másik idős juharfát, amit januárban kivágtak, mert látszott rajta, hogy beteg, jött le a kérge a törzséről.

A kivágott cédrussor egyedeire azt mondta, csonkák és száradtak voltak. Telefonon azt mondta, 10 tuját és két hársfát vágtak ki, de a beküldött képek alapján ennél azért többről lehetett szó. Szerinte így is maradt még vagy 50 fa a templomkertben

A csurgóiaknak viszont nem tetszik a látvány, és különösen visszásnak tartják, hogy

a templomkerti pusztítással egy időben hirdették meg az 1000 fa ültetése Csurgón nevű akciót,

amin facsemetéket biztosítanak az ültetni vágyó lakóknak a város 1000. évfordulója alkalmából. Ráadásul egyikük sérelmezte, hogy nemrég a főút menti díszfákat és bokrokat is kiirtották kerékpárút építése címszóval.