2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Cáfolnak a mentők: értelmetlen lenne a hívástól számítani a kiérkezési időket

01
2020.02.21. 10:38 Módosítva: 2020.02.21. 11:07

Cáfolja az Országos Mentőszolgálat a Népszava csütörtöki cikkét a mentők kiérkezési idejének állítólagos kozmetikázásáról. 

A cikkben, amelyet az Index is szemlézett, a Népszava azt írja: a mentőszolgálat által bemutatott adatok szerint javult a mentők kiérkezési ideje. Csakhogy a lap állítása szerint kozmetikázzák az adatokat, és a mentők kiérkezési idejét nem a hívástól számítják, hanem a gépkocsik indulása és helyszínre érkezése között rögzítik.

Az Országos Mentőszolgálat közleménye szerint több okból sem lenne alkalmas az elemzésre, ha a mentő kiérkezését a hívás beérkezésétől számítanák.

  • A hívás beérkezésének pillanatától az információk kinyerése eltérő hosszúságú beszélgetéseket eredményez, ami legtöbbször a hívó fél lelkiállapotától, válaszadási képességétől függ. Emiatt innen számolva eleve különböző időkben tudnák indítani a mentőt. 
  • A hívás befejezésének pillanata sem lehet mérvadó, mert a legsürgősebb esetekben a mentésirányító egészen a mentő megérkezéséig folyamatos telefonkapcsolatban marad a bejelentővel, instrukciókat, támogatást ad.

A mentőegység riasztása a legsürgősebb esetekben már a telefonbeszélgetés közben, az ahhoz szükséges alapinformációk birtokában megtörténik. Ez szintén azt támasztja alá, hogy a kiérkezési időt a mentő indításától számítsuk, írja közleményében az OMSZ. 

A Népszava arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a kiérkezési időt a mentőkocsik elindulásától számolják, azzal nemcsak a kikérdezéssel eltelt idővel javulnak a statisztikák, de  elfedhető az is, amikor kapacitáshiány miatt nincs elindítható gépkocsi a szolgálatnál.

A kiérkezési időt korábban az Állami Számvevőszék is vizsgálta, hogy megállapítsa, mennyit javult a helyzet azután, hogy az előző uniós ciklusban 15 milliárd forintnyi pénzt költöttek a sürgős hívások minél gyorsabb kezelésére. A cél, hogy az esetek legalább 90 százalékában negyedórán belül kiérkezzenek a mentők. Az ÁSZ ennek vizsgálatakor a hívás beérkezésétől számította a kiérkezési időt. Ez alapján a mentők nem teljesítettek jól: míg a mentők 15 percen belüli kiérkezési idejének aránya 2010-ben 77,6 százalékos volt, 2015-ben már csak 68,2 százalék, 2016-ban 69,7 százalék, 2017-ben pedig ez 64,9 százalékra esett vissza.  

Mint korábban megírtuk, a jobbikos Lukács László György kérdésére Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára nemrég egy írásbeli válaszában azt írta: az Országos Mentőszolgálat országosan 10,88 perc alatt ér ki a Prioritás I feladatokhoz, azaz a sürgős esetekhez, a 15 percen belüli kiérkezési arány pedig 82 százalékos.  

A Népszava  közérdekű adatként kikérte a megyei bontást is. Ennél az összesítésnél  csak az autózással töltött időt számolták a mentők. 2019 első 11 hónapjában Győr-Sopron megyében volt a legjobb a helyzet, ahol az esetek 88,1 százalékában értek ki 15 perc alatt, a legrosszabb pedig Pest-megyében ahová 68,9 százalékban értek ki a sürgős hívásokra.

(Borítókép: Barakonyi Szabolcs / Index)