Rudolf
1 °C
13 °C

Az olajos vízből nem tudtak kihúzni - hihetetlen nehéz volt túlélni a Hableány katasztrófáját

2020.02.21. 06:43 Módosítva: 2020.02.21. 10:03

Három nappal a Hableánnyal való ütközés előtt vízből mentési gyakorlatot vezetett Jurij C. a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitánya, írja a Blikk a vádirat alapján. A kapitány a feladatot hibátlanul megoldotta, de éles helyzetben sorozatosan rossz döntéseket hozott.

A Jurij C. által vezetett, nagy méretű szállodahajó gázolta el a Dunán a kis méretű Hableányt, amelynek 33 dél-koreai utasából és 2 fős személyzetéből csak 7 ember élte túl a katasztrófát.

A gázoló hajó kapitánya 2019. május 15-én, 22-én és 26-án is vízből mentési gyakorlatot vezetett. A Blikk úgy tudja, hogy Jurij. C. május 29-én az ütközés pillanatában a kormányállásban volt. Amikor jelezték neki az ütközést, megállt.

Kötelessége lett volna rádión figyelmeztetni a környéken hajózókat, meg kellett volna szerveznie a vízbe került utasok mentését. Az ukrán kapitány azonban előzékenyen félreállt az útból, és elengedte a mögötte érkező testvérhajót. Ennek szintén ukrán kapitányától rádión azt kérdezte:

Te, Fegya, látsz valamit? Azt hiszem, nekimentem egy hajónak.

A vízben ekkor már mindenhol kétségbeesett emberek kapálóztak a Hableány utasai közül. Sötét volt és esett az eső. A Blikk azt írja: amelyik turistát nem a Viking Sigyn, azt vélhetően az őt követő testvérhajó ölte meg.

Jól mutatja az egyik dél-koreai túlélő beszámolója, milyen nehéz is volt megmenekülni. Az úszni jól tudó turista  a vízben elmerülve felrúgta magát, de bevágta a fejét a süllyedő hajótestbe. Újra elmerült, arrébb úszott, és amikor feljött, bele tudott kapaszkodni egy fehér műanyag dobozba.

Egy hajó érkezett a segítségére, de az olajos víz miatt többször is kicsúszott a ruhája a matrózok kezéből. Végül lemondtak róla, hagyták, hadd sodorja tovább a víz. Közben egyre jobban gyengült, ki akart úszni a partra. Közeledett egy másik hajó, annak a fedélzetére végül sikerült felhúzni őt.

A Hableány katasztrófája kapcsán március 11-én lesz az előkészítő tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.  Ha a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetéssel és 35-rendbeli cserbenhagyással vádolt Jurij C. kapitány elismeri a bűnösségét, az ügyész 9 év börtönben letöltendő szabadságvesztést kér a bíróságtól. 

Ajpek Orsolya, az Index fotóriporterének díjnyertes képsorozatát itt nézheti meg a Hableány katasztrófájáról. A vádiratból korábban az Index is közölt részleteket

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport