Népszava: Jakab Péter folytatja a tisztogatást a Jobbikban

2020.02.21. 23:51 Módosítva: 2020.02.21. 23:53

Lemondásra kényszerült a Jobbik pártalapítványának kuratóriuma, így Szabó Gábor elnök is – értesült több forrásból a Népszava.

Jakab Péter, a párt elnöke folytatja a személycseréket, amit kritikusai tisztogatásnak vagy leszámolásnak hívnak. A Népszava szerint ezúttal a pártalapítvány, a Jobbik Magyarországért Alapítvány volt soron. Leváltották Szabó Gábort, a kuratórium vezetőjét, valamint Gyüre Csaba, Farkas Gergely és Stummer János parlamenti képviselőt is. Formailag ez úgy történt, hogy a kuratórium tagjai – nem saját elhatározásukból – felajánlották lemondásukat.

Szabó Gábor tizenhat éven keresztül volt a Jobbik pártigazgatója, a tisztújítás előtt abban a tudatban távozott posztjáról, hogy utódjává Sneider Tamást nevezik ki. Nem így alakult. A Jakab Péter vezette új elnökség pályázatot írt ki a pártigazgatói tisztségre, ennek győztese pedig egy Bács-Kiskun megyei politikus, Lejer Zoltán lett.

A személycserék kapcsán Jakab Péter azt mondta a Népszavának:

A Jobbik újonnan megválasztott elnöksége azt a határozott álláspontot képviseli, hogy a pártunknak személyi- és szervezeti megújulásra van szüksége annak érdekében, hogy 2022-ben a kormányváltás vezető ereje lehessen. Minden változás és változtatás ezt a célt szolgálja.

A napokban került nyilvánosságra az a beszéd, amit a zárt ajtók mögött rendezett januári tisztújító kongresszuson Jakab Péter mondott elnökké választása után. Jakab erősen kifogásolta, hogy az előző elnökség nem sokkal a kongresszus előtt – Sneider Tamás leköszönő pártelnök kezdeményezésére – módosította a tisztújítás szabályait. Jakab akkor arról beszélt: néhányan hátba szúrták őt.