Szerelméhez ment át Makóra, aztán megölt egy idős nőt meg a lányát

2020.02.21. 11:28

Csak két hete zárult le a jogerős bírósági ítélettel egy 13 évig tartó gyilkossági ügy, amelyben a rendőrség évekig egy ártatlan embert gyanúsított, majd az ügyészség vádjai alapján a bíróság el is ítélt, most újabb téves gyanúsításra derült fény. 

2004. november 16-án, Makón két embert ölt meg egy akkor még ismeretlen gyilkos. A Szegedi utcai házban egy 78 éves és egy 51 éves nőt, anyát és lányát találták holtan, brutálisan végeztek velük.  A 78 éves sértett a nyugdíját azzal egészítette ki, hogy családi házának egyik szobáját pénzváltónak adta ki. A nőt 51 éves lánya, a közeli iskola takarítónője gyakran meglátogatta, napközben is. A holttestek felfedezése után a rendőrségnek sikerült ujjlenyomatokat rögzítenie, de a rendőrök a szagminta alapján az idős nő unokáját gyanúsították meg a kettős emberöléssel. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője pénteken a rendőrség központjában azt mondta:

Az unokát a kutya azonosította

A rendőröknek az volt gyanús, hogy a fiatalember "nem tudott alibit igazolni és igazolható volt az érdekellentéte is a sértettel", állítja a rendőrség. A férfit gyanúsítottként – bár a szakértői vélemény szerint sem egyezett a genetikai nyoma a helyszínen találttal – egy éven keresztül tartották letartóztatásban, majd fél évig háziőrizetben volt, írja az MTI. Aztán 2006-ban a Csongrád Megyei Főügyészség megszüntette a gyanúsítottal szemben a nyomozást, a rendőrség pedig, mivel nem sikerült újabb gyanúsítottat találniuk, lezárta a nyomozást.

A kiemelt ügyeket felderítő főosztály azonban 2019 novemberében újra elővette az ügyet, és megnézték az ujjlenyomatokat: ennek során azonosították a feltételezett elkövetőt.

Az új gyanúsítottat letartóztatták. A hogyanról a rendőrség csupán annyit árult el, hogy a tettes nem közvetlenül az idős nő házába, hanem a szomszédos ingatlanba hatolt be, majd a kerítésen átmászva jutott a sértett házába, és a nyári konyhában összetalálkozott a 71 éves asszonnyal, akit vascsővel bántalmazott, majd elvágta a torkát. Ezután még másfél-két órát tartózkodott a lakásban, evett, ivott, átkutatta a házat. Ekkor toppant be az anyját meglátogató 51 éves nő, akit ugyanúgy bántalmazott és ölt meg, mint előző áldozatát. A holttesteket újságpapírral betakarta, majd a vascsövet hátrahagyva távozott.

Ebben az épületben gyilkolták meg Tóth-Kása László édesanyját és testvérét 2004. november 16-án Makón. Forrás: Szabad Föld 2009. május 20. szám. / Arcanum Adatbázis
Ebben az épületben gyilkolták meg Tóth-Kása László édesanyját és testvérét 2004. november 16-án Makón. Forrás: Szabad Föld 2009. május 20. szám. / Arcanum Adatbázis
Fotó: Ujvári Sándor / Arcanum Digitális Tudománytár

Az elkövető vénás sérülést szenvedett, a vért még a házban lemosta, ehhez azonban levette cérnakesztyűjét, így ujjlenyomatokat hagyott hátra. A rendőrség most ezeket vetette össze ismét a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival és így találtak rá a gyanúsítottra.

A csütörtökön több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt letartóztatott 46 éves Sz. Dénes a mórahalmi járásban élt, nőtlen, gyermektelen, vagyontalan, hajléktalan. Makón egy "magánéleti kapcsolat révén" fordult meg 2004-ben - közölte Petőfi Attila.

Petőfi szerint azért nem sikerült korábban megtalálni az elkövetőt, mert a gyanúsítottnak csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették, ami nem volt alkalmas a gépi azonosításra. Most azonban az ujjlenyomatokat vizuálisan ellenőrizték, és így jutottak el az elkövetőhöz. 

Kérdéseket küldtünk az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy miért húzódott el ennyi időn keresztül a vizuális ellenőrzés, amint válaszolnak, kiegészítjük a cikket.  • Hírek
  • Csok