Targoncavezetői képzésre fizettek be, most se papírjuk, se pénzük

GettyImages-976036986
2020.02.21. 13:50
Több tucat jelentkező fut 116 ezer forintért elvégzett tanfolyamának hivatalos befejezése után, hogy esélyük legyen a képesítéssel munkát találniuk. A Mórahalmon bejegyzett cég Szegeden, Békéscsabán és Pécsen is indított kurzusokat, de mostanra elérhetetlenné vált. Többen feljelentésre készülnek a szervező kft. ellen, amellyel szemben tavaly novemberben több végrehajtást is bejegyeztek, köztük a NAV kezdeményezésére.

Október végén indult a Delta Works Kft.-nél az a targonca és más munkagépek kezelésére kiképzést ígérő OKJ-s tanfolyam, amelynek hivatalos lezárását év vége óta hiába várja csaknem harminc ember. Az egyre csúszó hivatalos vizsgával kapcsolatos, sms-ben küldött ígérgetések után a cég immár a befizetők által ismert szegedi telephelyen sem található, sem a telefonra, sem a Facebook-oldalukra írt üzenetekre nem reagál.

Van, aki több tanfolyamra összesen 300 ezer forintot fizetett be, de vizsga híján nem tud a képesítéssel elhelyezkedni.

60 helyett 8 óra

„Régóta terveztem, hogy kitanulok egy másik szakmát, arra az esetre, ha a munkahelyem becsődölne, tudjak hová menni” – mesélte az egyik jelentkező, nevezzük Andrásnak. Így talált a Delta Worksre, amelyről „a Facebookon írtak jót is, rosszat is, ahogy mindig”. 

András beszélt olyanokkal, akik elvégezték a tanfolyamot, így nem aggódott, amikor készpénzben – de számla ellenében – befizette a „Delta csomag” díját, várva a heti rendszerességű oktatást. 

Az első órát még meg tartották, utána viszont három hétig nem történt semmi. „Sms-ben üzentek, hogy betegség miatt elmarad. De tananyagot kaptunk, így otthon készülhettünk a vizsgára. A kényszerszünet után a következő óra már gyakorlat volt. „Nagyon készséges, segítőkész ember tartotta, elmondta, mire kell figyelni. 8 óra alatt elsajátítottuk, ami a vizsgához kell” – mondta.

December elején volt egy újabb elméleti óra, egy írásbeli teszttel. „Itt nemcsak mi, targoncások voltunk, hanem kukáskocsi-kezelők és más gépek kezelői is, legalább harminc ember” – mondta András.

December közepén jött az OKJ-s vizsga és „a hatósági vizsga”, ami a hallgatók szerint a Nemzeti Közlekedési Ügyelet által küldött vizsgabiztosok jelenlétét jelenti. Az ilyen gépkezelői tanfolyamoknál ugyanis az OKJ-s papír mellé kell a sikeres hatósági vizsgával kiállított külön jogosítvány is, a kettővel együtt lehet állást vállalni.

Előtte két nappal azonban a cég megint sms-ben értesítette a hallgatókat, hogy csak OKJ-s vizsga lesz, a másik – állította a cég – a hatóság miatt elmarad, mert nem küldtek vizsgabiztost.

Ez már sokakat bosszantott, de senki sem gyanakodott, a cég egy héttel későbbre ígérte a hatósági vizsgát. De legalább az OKJ-s vizsga szabályosan lezajlott, az állami tulajdonban lévő Építőipari Közszolgáltató Kereskedelmi és Oktató Kft. megbízott munkatársainak jelenlétében. A szerződés alapján megbízott állami cégnek a vizsgáztatáshoz szükséges díjat is kifizette a Delta Works, ennélfogva legalább nekik nem tartozik, ha már a tanfolyamra jelentkezettek tucatjainak igen. Az OKJ-s oklevelet tehát a Delta Works minden sikeresen vizsgázónak kiállíthatta, ami szintén mindenkit megnyugtatott, még akkor is, ha

a 60 óra helyett a tanulók szerint valójában csak 8 elméleti és 8 gyakorlati órát tanultak a diákok,

sőt, volt, olyan csoporttag, aki csak négy órát kapott. „De azt mondták, igazán majd a munka közben tanuljuk meg, egyébként is, sokaknak valójában megvolt korábbról a gyakorlatuk, csak a papír kellett még hozzá” – emlékezett vissza András. 

Az új időpont előtt egy nappal ismét értesítést küldött sms-ben a cég, hogy a vizsga január közepére tolódik, megint csak „a hatóság” miatt. „Ekkor már mindannyian felháborodtunk, mi az, hogy a hatóság lemondja a vizsgát, amiért a tanfolyam díján belül 28 ezer forintot fizettünk.” Igaz, valójában mindenki valószínűtlennek tartotta, hogy ez lenne az oka a vizsga elmaradásának.

Januárban azonban megint a szokásos módon, egy nappal a vizsga előtt jött az újabb sms: vizsga csak február elején lesz, de ekkor már időpontot, helyszínt sem adtak meg.

Ez volt az utolsó jelzés a cégtől, azóta semmilyen megkeresésre nem reagál. Természetesen a februári vizsgát sem tartották meg.

honlapja ugyan él, tanfolyamokat is hirdet, de a megadott telefonszámok vagy ki sem csöngenek, vagy nem veszik fel.

Szegeden kívül Pécsen és Békéscsabán is vannak, akik várnak a hatósági vizsgára. Kis kivételként volt, aki még még februárban kapott egy üzenetet, hogy a cég két héten belül visszafizeti a hatósági vizsga díját, azaz a 116 ezerből 28 ezer forintot. Mások viszont ennyi ígéretet sem kaptak.

Így most annak kell utánajárniuk, hogy máshol, újabb vizsgadíj befizetésével letehessék a hatósági vizsgát és megkapják a fényképes jogosítványt, amely nélkül az OKJ-s vizsga nem elég ahhoz, hogy a képesítésnek megfelelő munkát vállalhassanak.

Elméletileg azonban a vizsga külön is letehető, így a Delta Worksnél megszerzett OKJ-s papír nem feltétlenül vész el

– amennyiben a tanfolyam az egyéb feltételeknek megfelelt.

NAV-végrehajtással indultak a gondok

A tanfolyamok elakadása és a vizsgák elmaradása nagyjából egybeesik azzal az idővel, amikor – a cégadatok szerint – a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága végrehajtást kezdeményezett a céggel szemben. Igaz, ez a november végi végrehajtás – amelyet aztán újabbak követtek – nem az első volt a Delta Worksnél, ugyanis már 2017-ben is rendeltek el ellene végrehajtást.

A cég az általa megadott számokon nem volt elérhető. A hatósági vizsgával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Nemzeti Közlekedési Hatóságot felügyelő Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is.

Az ITM közöleményéből kiderül, hogy nem a hatóság mondta le a vizsgákat, hanem a Delta Works, és új időpontokat a cég azóta sem kért:

„A Delta Works Kft. a közúti közlekedési szakemberek képzésére engedéllyel, vizsgáztatására megbízási szerződéssel rendelkező képzőszervként 2017 novembere és 2019 októbere között összesen 49 összevont OKJ és hatósági gépkezelő vizsgát szervezett. Az összevont vizsgák során a vizsgázóknak először az OKJ vizsgabizottság előtt kell számot adniuk tudásukról egy szóbeli és egy gyakorlati vizsgatárgy keretében. Ha minden vizsgázó teljesítette az OKJ szerinti vizsgát, csak utána kezdődik meg a hatósági vizsga, mivel annak feltétele a megfelelő OKJ-s bizonyítvány megléte.

A képzőszerv kapcsolattartója 2019. december 19-én délután e-mailben lemondta a december 20-ára Pécsre, december 21-ére Békéscsabára és december 22-ére Szegedre tervezett gépkezelő vizsgákat. Ebben a levélben a cég azt jelezte, hogy az elmaradt vizsgákat 2020 januárjában tervezik megszervezni.

A képzőszerv a múlt hónapban e-mailben érdeklődött, hogy van-e lehetőség 2020. február 1-jén vizsgát szervezni. Erre akkor már nem volt mód, új időpontot azóta nem igényeltek sem e-mailben, sem az informatikai szakmai rendszerben.

A KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. december óta több alkalommal próbálta felvenni a kapcsolatot a képzőszervvel, de nem jártak sikerrel.”

Egy békéscsabai tanulócsoport tagja közölte: a Delta Works csütörtökön ismét a hatóságra hivatkozva közölte, hogy nem tudja megtartani az ígért vizsgát, ezért három héten belül visszautalja a pénzt. „Van, akinek ugyanezt már sokkal régebb óta ígérik, de még azt sem kérdezték, milyen számlára küldjék” – mondta, kételkedve abban, hogy végül legalább az elmaradt hatósági vizsga díját visszakapja.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Adrian Sherratt/Construction Photography/Avalon / Getty Images Hungary)