Gyula
8 °C
21 °C

A koronavírus miatt Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be

2020.02.24. 18:58 Módosítva: 2020.02.24. 19:41

Horvátország és Szlovénia is fokozott készenléti állapotot vezetett be hétfőn a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt – írta az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta: a tárca válságkezelő központot hozott létre, és emelték a készenléti állapotot is, de továbbra sincs ok pánikra. Szerinte a cél most megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba. Ha pedig mégis bejutna, mielőbb elszigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Horvátországban Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi hivatalának igazgatója ismertette a hétfő reggel bevezetett intézkedéseket, amelyek főleg az Olaszország északi megyéiből hazatérő horvát állampolgárokra vonatkoznak, valamint továbbra is azokra, akik február 16. után Kínában és Dél-Koreában tartózkodtak. Ő azt mondta, a határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.

Azonnali karantént rendelnek el továbbá Horvátországban azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit–amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai.

Horvátországban még nem regisztráltak új koronavírussal fertőzött beteget, de elővigyázatosságból szombat óta néhány napra többeknek otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk, így például egy egész spliti osztálynak és tanárainak, akik Velencében voltak kirándulni. Blazenka Divljak horvát kulturális miniszter felhívta az oktatási intézményeket, hogy mondják le Olaszországba tervezett útjaikat.

Szlovéniában hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági tanács titkársága. Maja Socan, a szlovén közegészségügyi hivatal munkatársa az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: eddig 13 embert vizsgáltak meg a vírusra, és mindegyiküket fertőzésmentesnek nyilvánították. Simone Repar Bornsek, az egészségügyi minisztérium államtitkára azt mondta: bár több városban is elfogytak az egészségügyi arcmaszkok, egyelőre nincs szükség ilyet hordani.

Andrej Ster, a szlovén külügyminisztérium konzuli szolgálatának vezetője arról tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy a Diamond Princessről hazatért a másik két egészséges szlovén állampolgár is. Ketten már korábban hazautaztak. A fertőzött pár ugyanakkor továbbra is egy japán kórházban tartózkodik, állapotuk kielégítő. Kedden Olaszországban üléseznek a szomszédos országok külügyminiszterei, hogy megvitassák az együttes fellépés szükségességét. Az olasz–szlovén határt nem zárják le, az olasz közutak és repülőterek továbbra is biztonságosak – hangsúlyozta.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn „nagyon aggasztónak” nevezte az új megbetegedések számának növekedését Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban, és hangsúlyozta, hogy a világnak az új koronavírus terjedése kapcsán fel kell készülnie egy esetleges világjárványra.