Vasárnap indult milánói kirándulásra egy 12 fős iskolai csoport, nem tapasztaltak pánikhangulatot

2020.02.24. 16:31

Értesülésünk szerint a székesfehérvári Aranykéz alapítványi iskola 12 középiskolás korú tanulója és az intézmény igazgatónője vasárnap Milánóba repültek egy három hetes tanulmányi kirándulásra az EU mobilitási programja, az Erasmus+ keretében.

Az igazgatónő már az induláskor tisztában volt arról, hogy az olasz kormány karantén alá helyezte a kínai koronavírus észak-olaszországi gócpontját, és több válságintézkedést is életbe léptetett.

Úgy tudjuk, más Milánóban járt magyarokhoz hasonlóan ők sem tapasztaltak pánikhangulatot az 1,3 milliós nagyvárosban, sőt, az igazgatónő a hozzánk eljuttatott képernyőfotók szerint azzal a (később módosított) szöveggel posztolt vasárnap, hogy

Az első pizza, ünnepeljük az otthoni hisztériát.

Ennek ellenére négy gyerekért már kiautózott egy szülő, két gyerek pedig hétfőn érkezik repülővel.

Telefonon elértük az iskola titkárságát, ahol megerősítették az információinkat, és azt mondták, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a Külügyminisztériummal és az Erasmus+ programokat koordináló Tempus Közalapítvánnyal, és egyik helyről sem tanácsolták nekik azt, hogy haza kéne jönniük – ezt egyelőre a csoportot vezető igazgatónő nem is tervezi, és „kontrollálja a helyzetet“. 

Kerestük a Tempus Közalapítványt és a külügyminisztériumot is, de egyelőre nem kaptunk választ. 

Ahogy arról beszámoltunk, Menczer Tamás tájékoztatásért felelős külügyi államtitkár hétfői tájékoztatóján azt a „kérést és javaslatot“ fogalmazta meg a magyar állampolgárok felé, hogy csak akkor utazzon Lombardia és Veneto tartományokban (Milánó ugye Lombardia központja), ha „halaszthatatlan dolga van“. Azonban a külügy is hangsúlyozta, hogy Észak-Olaszországban csak kisebb településeken vezettek be karantént.  • Tippek
  • Lakáshitel