Pécsi bíróság: A kormányhivatalnak érdemben kell foglalkoznia a transzneműek kéréseivel

2020.02.24. 15:16

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kimondta, hogy a transzneműek nem- és névváltoztatási kérelmeinek elbírálására Budapest Főváros Kormányhivatala jogosult és köteles – derül ki a Háttér Társaság közleményéből.

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság
Fotó: GoogleMaps

A másfél éve húzódó jogvitát a bíróság a jelenlegi jogszabályok nyelvtani-logikai elemzése után döntötte le. Az ítéletben kimondták, hogy a névváltoztatás a transzszexuális emberek számára alapvető jog.

Erre azért volt szükség, mert a vonatkozó, 2014-ben megfogalmazott jogszabályt az abban szereplő szervek – Budapest Főváros Kormányhivatala, az EMMI és a helyi anyakönyvvezetők – egy idő után már egészen máshogy értelmeztek: a kormányhivatal az EMMI-től várt egészségügyi szakvéleményt, ám az EMMI szerint ilyen szakvélemény kiadására a Minisztérium nem jogosult, sőt nincs is szükség a pszichiáter, pszichológus, urológus és nőgyógyász szakemberek által kiadott szakvélemények további véleményeztetésére. Az EMMI szerint hatáskör hiányában a kérelmezők egészségügyi adatainak megismerésére nem jogosult, így az iratokat az EU adatvédelmi rendeletére hivatkozva elbírálás nélkül visszaküldte a Kormányhivatalnak.

A Kormányhivatal értelmezésében ők csak postásként járnak el, hogy a hatáskörrel rendelkező anyakönyvvezetőknek elküldjék a kérelmeket. Az anyakönyvvezetők viszont arra hivatkoztak, hogy ők csak a Kormányhivatal értesítése alapján jogosultak a nem- és névváltozás tényét bejegyezni.

A Kormányhivatal sem elfogadni, sem elutasítani nem volt hajlandó a kérelmeket, csak a halasztásról tájékoztatták a kérvényeket benyújtókat.

Egy 20 éves transznemű nő is hasonlóan járt, de végül a helyi anyakönyvvezető elutasította a kérelmét, így azt a bíróság elé tudta vinni. Ennek a folyamatnak lett az eredménye, hogy a bíróság kimondta, hogy  a jogi szabályozatlanság nem vezethet alapvető jog érvényesülésének meghiúsulásához.  Innentől kezdve a Kormányhivatal vagy dönt a benyújtott egészségügyi szakvélemények alapján, vagy igazságügyi szakértőt rendel ki. Ahogy az eddig a kérelmeket kezelték, vagyis a kérelmek elbírálásának felfüggesztése vagy a kérelmek helyi anyakönyvvezetőhöz továbbítása jogellenes.