Politikailag nagyjából három egyenlő részre osztható az ország

2020.02.24. 16:14

A Závecz Research februári pártpreferencia-kutatása szerint a "magyar választóközönség három nagyjából azonos csoportra tagolható: egyharmaduk kormánypárti, egyharmaduk ellenzéki, egyharmaduk pártnélküli".

E táborok nagyon másképp érzékelik, hogy mi történik az országban. A Fidesz-szimpatizánsok 87 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok. "Az aktuális helyzetet negatívan értékelőket főképpen a 40 év alatti és az alacsony iskolázottságú kormánypártiak körében találunk, ezekben a csoportokban arányuk 20-22 százalék közötti" - írta a közvélemény-kutató intézet. 

Az ellenzéki szavazók 92 százaléka szerint mennek rossz irányba a dolgok. Aki ellenzéki, de mégis pozitívan látja a helyzetet, az többnyire 60 évnél idősebb. 

A Závecz szerint a pártnélküliek körében is a kritikus vélemények vannak többségben, de korántsem akkora mértékben, mint az ellenzéki szavazóknál: 62 százalékuk szerint rossz irányban halad az ország, 22 százalékuk szerint pozitívan alakulnak a dolgaink. A kedvező értékelések leginkább a nagyobb városokban élő pártnélküliek körében, míg a kedvezőtlenek a kisebb településeken élőknél jelennek meg.

 A biztos pártválasztók között februárban így alakult a pártok erősorrendje:

  • Fidesz - 51 százalék
  • DK - 14
  • Jobbik - 10
  • Momentum - 9
  • MSZP - 7
  • LMP, Párbeszéd, Kutyapárt, Mi Hazánk - 2 

A Závecz kutatása szerint a kormánypárti szimpatizánsok aktívabbak. A Fidesszel szimpatizálók 75 százaléka menne el szavazni, ha most lenne választás, míg az ellenzékiek aktivitási szintje csupán 63 százalék. A pártnélküliek csupán 21 százalékát érdekli annyira a politika, hogy elmenne most szavazni.