Letöltendőt kaptak, és több tízmilliót is elkoboztak két korrupt tábornoktól

DSZZS20200224007
2020.02.24. 15:21

17 vádlottja volt annak az ügynek, amiben első fokon ketten már korábban, hatan pedig most kaptak felfüggesztett szabadságvesztést, többeket felmentettek, köztük Fapál Lászlót,  a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát, akinek a felmentése jogerős. Két tábornokot pedig minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve két év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfői határozatában. Négy vádlott esetében nem jogerős a hétfői másodfokú határozat, ügyük a Kúrián folytatódik majd harmadfokon, írja az MTI.

A két jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt tábornok – L. István Attila első- és O. János tizenhatodrendű vádlott – rendfokozatát is elvesztette. A tábla szóbeli indoklásában kiemelte: ilyen súlyos megítélésű, minősített korrupcióért a bírói gyakorlatban letöltendő szabadságvesztést szoktak kiszabni, ám ebben az ügyben tíz évet is jócskán meghaladó időmúlásról van szó, ráadásul nem a vádlottak hibájából.

A másodfokú ítélet szerint az elítélt vádlottak, egyes honvédelmi intézmények vezetői, alkalmazottai, 2002 és 2010 között szolgáltatásokat nyújtó cégektől a megrendelésekért cserébe visszakérték a szolgáltatásért kifizetett pénz egy részét. A számos vádpontból álló bűncselekmény-sorozat teljes elkövetési értéke hozzávetőleg 200 millió forint.

A vádlottak többsége az eljárás során tagadta bűnösségét, de többen beismertek és volt, aki társaira is terhelő vallomást tett. Az eljárás kezdeti szakaszában többen hónapokat töltöttek előzetes letartóztatásban. Első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat, két másik vádlott ügyét elkülönítve tárgyalták.

Az ítélet ellen az ügyész fellebbezett, a Fővárosi Ítélőtábla pedig 2014 februárjában új eljárást rendelt el. A Debreceni Katonai Törvényszék 2019. január 31-én hirdetett ítéletet a megismételt elsőfokú eljárásban. A törvényszék L. István Attila dandártábornokot három év börtönre és 27 millió forint vagyonelkobzásra, O. János dandártábornokot két év börtönre és 50 millió forint vagyonelkobzásra ítélte, számos vádlott pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A tábla hétfőn ezt a döntést bírálta el és változtatta meg néhány ponton.

(Borítókép: Szabó Éva tanácsvezető bíró ítéletet hirdet a bűnszövetségben üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult úgynevezett tábornokper tárgyalásán a Fővárosi Ítélőtáblán 2020. február 24-én. / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)