Az ügyészség szerint Orbán nem uszít a gyöngyöspatai romák ellen

2020.02.25. 17:58 Módosítva: 2020.02.25. 19:19

Elutasította a miniszterelnök ellen tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészség, írja a Népszava.

Horváth Aladár, a Roma Parlament Egyesület elnöke becsületsértés és hivatali visszaélés megalapozott gyanúja miatt jelentette fel Orbán Viktort január közepén, miután a kormányfő az év eleji sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte a bírósági ítéletet, amely értelmében 60 gyöngyöspatai roma fiatal összesen 99 millió forint kártérítésre lett jogosult, mert a Nekcsei Demeter Általános Iskolában többségi társaiktól elkülönítve, alacsonyabb színvonalon oktatták őket. 

A lapnak arról beszélt Horváth, az ügyészség nem a becsületsértés, hanem a közösség elleni uszítás törvényi tényállásának keretein belül bírálta el a feljelentést.

A közösség elleni uszítás megvalósulásához viszont az ügyészség szerint nem elegendő az ellenérzések kedvezőtlen, vagy sértő nézetek „meghökkentő, esetleg hangulatkeltő” közzététele. Olyan „feszültséget gerjesztő” magatartásra is szükség van, amely emberek nagyobb tömegében a „szenvedélyeket oly mértékben tüzeli fel”, hogy az gyűlölet kiváltására, ezzel pedig a társadalmi rend és béke megzavarásához vezet.

Az ügyészség megállapítása szerint Orbán szavai „ilyen jelleggel nem bírnak, uszítónak nem minősülnek, így a közösség elleni uszítás tekintetében sem tényállásszerűek”.

Mint azt megírtuk, Orbán az év eleji kormányinfón azt mondta, a gyöngyöspatai kártérítési ügy sérti az emberek igazságérzetét, és ezért igazságot kell teremteni. 

Ha ott élnék, mégiscsak megkérdezném, hogy az hogyan van, hogy egyébként valamilyen okból a velem egy közösségben, egy faluban élő, etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül

– fogalmazott a miniszterelnök, ami Horváth szerint sértő volt a romák számára. 

Egy miniszterelnöknek vigyáznia kell arra, hogyan minősít egy közösséget, mert olyan indulatokat szabadíthat fel egy társadalomban, amely véres összetűzésekbe torkollhat

– mondta a feljelentés után Horváth.