Kásler: Szeptembertől már az új tantervek szerint tanítanak az iskolákban

2020.02.25. 09:43

Egy nappal azután, hogy arról szóltak a hírek, hogy Nemzeti Pedagógus Kar konferenciasorozatot kezdeményezett az új tantervi szabályozásról, az emberi erőforrások minisztere elmondta, szerinte "szeptemberre minden elkészül", és a következő tanévben bevezetik a megújult Nemzeti alaptantervet (NAT), illetve kerettanterveket (KET) az iskolákban. Kásler Miklós erről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt kedd reggel - írja az MTI.

Kásler Miklós kifejtette, a tantervek rendkívül hosszú megbeszéléssorozat után, konszenzus alapján jöttek létre, figyelembe véve az első változatra érkezett körülbelül ezer észrevételt. Ennek eredményeként olyan alap- és kerettantervek jöttek létre, amelyek minden magyar gyermek számára ugyanazt az alapvető ismeretanyagot közvetítik, függetlenül a gyerekek szociális és földrajzi helyzetétől, és új tanterv "értékorientált, korszerű módszerekre és eszközökre támaszkodik, gyermekközpontú, emellett hazafias szemléletű" - hangoztatta a miniszter. (Az új NAT-ról itt írtunk részletesebben. 

Soha nem tudjuk elérni, hogy mindenki elégedett legyen, de ez a tanterv a jelenlegi adottságok alapján készült, és lényeges továbblépést jelent az előző tantervhez képest.

Megjegyezte, hogy míg Magyarországon mintegy háromezer középiskola van, összesen hét iskolából tiltakoztak a NAT bevezetése ellen, illetve néhány (valójában közel ötven) egyetemi oktató csatlakozott hozzájuk, a tiltakozók aránya tehát "csekély", egy százalék alatti. Hozzátette:, a tantervek 19 tantárgyról szólnak, mégis szinte kizárólag a magyar irodalom, illetve esetenként a történelem kerül a viták és a támadások középpontjába. A miniszter szerint azonban ezek "nem érdemi észrevételek", hanem "politikai megfontolások". Meglátása szerint ez "nem szerencsés dolog, különösen nem, ha ebbe bevonják a középiskolásokat is".

Kásler Miklós az M1 Aktuális csatorna műsorában szólt arról is, hogy az irodalom, történelem és ének-zene tantárgyak tantervében igyekeztek olyan tartalmakat meghatározni, amelyek az "emberi értékek erősítését és átadását" szolgálják. A természettudományos tárgyak kerettanterveiből pedig igyekeztek elhagyni azokat a nem gyakorlati ismereteket, amelyek nehézséget okoztak a diákoknak.

A miniszter mindkét műsorban beszélt a pedagógusok hétfőn bejelentett 10 százalékos béremeléséről. Megismételte: az ágazati pótlék bevezetése júliustól csaknem 70 ezer pedagógust érint, és mellette az intézményvezetők és helyetteseik júliustól a tanulók létszámához igazodó vezetői pótlékban részesülnek. Íme pár számadat

  • Egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedik.
  • Egy négyszáznál nagyobb tanulólétszámú iskolát vezető, 33 éve tanító, I. besorolású, egyetemi végzettségű igazgató keresete a bruttó 142 100 forintos pótlékkal a jelenlegi bruttó 477 050 forintról összesen bruttó 619 150 forintra nő - említett példákat.
  • Az intézményvezetők továbbá elismerhetik a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusokat havonta legfeljebb bruttó 101 500 forinttal. 

A  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a következőképpen reagált a hétfői bejelentésre. 

A kormány nyilván érzi, hogy az oktatási dolgozóknál a NAT-nak nevezett fércmunka bevezetése az utolsó csepp volt a pohárban. Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét. Hátha ettől megnyugszanak a kedélyek.

A PDSZ teljes közleménye itt olvasható. A szervezet egyébként korábban már szervezett tüntetést az új nemzeti alaptanterv miatt, és a demonstráción Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára.  • Tippek
  • Lakáshitel