Ida
6 °C
9 °C

Távgyógyítók ellen emeltek vádat Salgótarjánban

2020.02.25. 18:48

A Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 32 éves férfi és 42 éves társa ellen emelt vádat, akik gyógyító szolgáltatást ígérve 98 ezer forintot csaltak ki egy sértettől - közölte az MTI-vel a megyei főügyész kedden.

Bóna Gyula elmondta: a 32 éves elsőrendű vádlott gyógyító médiumként hirdette magát tavaly júliusban egy közösségi oldalon. Egy 64 éves ember felvette velük a kapcsolatot, akinek azt ígérték, hogy meg tudják gyógyítani távol lévő lányát. A "távgyógyításért" három alkalommal kaptak pénzt, összesen 98 ezer forintot.  A két büntetett előéletű vádlott ellen az ügyészség csalás miatt emelt vádat.

Az elsőrendű vádlott nem rendelkezett képzettséggel, nem szerepel az egészségügyi dolgozók nyilvántartásában, így egészségügyi - közte természetgyógyászati - tevékenység önálló végzésére nem volt jogosult, amivel társa is tisztában volt 

– közölte a főügyész. Ehhez csak azt tudnánk hozzátenni, hogy még a karmaminisztérium távgyógyító szaknévsorában sem szerepeltek a fülön csípett sarlatánok.

Azt gondolná az olvasó, hogy a fenti egy elszigetelt eset lehet, ám kollégánk, aki szügyig merült a Facebook főleg nyugdíjasokat kábító online csodatevő csoportjaiba, holisztikus riportjában bemutatta, hogy még róla is elhitték rögtön: lélekenergia-transzformációs módszerrel tud távgyógyítani. A meghirdetett hókuszpókusz-szeánsz után többen jelezték neki, hogy ők bizony érezték az energiaáramlást, volt bizsergés, forróság, zsibbadás, fémes íz, megszűnő fájdalmak, könnyű alvás, nagy élénkség, minden. 

Majdnem öt évnek kellett eltelnie az áltudományos csalókról leplet lerántó cikk után, mire a kormány is döntöttegy egész csokor törvénymódosítással venné fel minden eddiginél hatékonyabban a harcot a kuruzslás ellen.