Nem fizeti ki a fenntartó a bicskei gyerekotthon áldozatainak kártérítési igényét

2020.02.26. 08:49

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) „nem áll módjában” teljesíteni a bicskei gyerekotthon szexuálisan molesztált gyerekeinek kártérítési igényét, írja a Népszava. 

Legalább hat éven keresztül molesztálták a gyerekeket  a bicskei gyerekotthonban, az ügyben tavaly ősszel ítélték el másodfokon,  jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre  a gyermekotthon korábbi, pedofil igazgatóját. A sértettek nemrégiben kártérítést nyújtottak be azokhoz az intézményekhez, amik fenntartói vagy felügyelői voltak az otthonnak.

Az SZGYF 2013 óta fenntartója az intézménynek, ezért hozzájuk is érkezett kártérítési igény. Ezt viszont alig pár nap után visszadobták. Benedek István Zsolt főigazgató levelében ezt úgy indokolta, az otthon fenntartójakét megtettek minden szükséges intézkedést – ami annyit tesz, hogy leváltották az igazgatót, amikor tudomásukra jutott az ügy.

Az egyik sértett és az ügy kirobbantója, Pop Mert Julián minderre úgy reagált: „A csapból is az folyik, hogy a hatóságok és intézmények kiállnak az áldozatok mellett, mégsem vesznek rólunk tudomást. Mulasztottak, mégis azt mondják, hogy nincs felelősségük és nem fizetnek.” 

A sértettek a bíróságra is benyújtják polgári peres kártérítési igényüket. 

A molesztálásokra azután derült fény, hogy 2016-ban, az RTL Klub Házon kívül című műsorában két áldozat vallott a történtekről. A vád szerint 2004 és 2016 között a bicskei gyermekotthon korábbi vezetője, Vásárhelyi János legalább tíz kiskorú fiút, a volt nevelő, K. Béla pedig négy gyereket zaklatott szexuálisan, mindketten kihasználva a gondozásuk alatt álló kiskorú sértettekkel fennálló alá-fölérendeltségi viszonyukat. A volt nevelő enyhítő körülmények miatt másfél évet kapott, három évre felfüggesztve, míg Vásárhelyit jogerősen 8 év fegyházra ítélték. Budapest 2015-ben kitüntette őt a Bárczy István-díjjal, amit Karácsony Gergely főpolgármester ősszel visszavont tőle .