Fél év múlva döntenek a biodóm sorsáról

2020.02.26. 14:23
Felülvizsgálat készül a következő négy-hat hónapban, ami alapján a főváros el fogja dönteni, mi legyen a megdrágult biodóm-beruházással.

A biodóm úgynevezett státuszfelvételéről döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Ez gyakorlatilag egy 4-6 hónapig tartó felülvizsgálatot jelent, amiben 

  • felmérik, mit kell még építeni (műszaki tartalom pontos meghatározása); 
  • és megnézik, ez mennyibe kerül (szükséges forrásigény azonosítása).

A főváros a felülvizsgálat befejezése után dönt a létesítmény sorsáról.

A Fővárosi Közgyűlés emellett úgy döntött, hogy megerősíti az Enviroduna Kft. szerepét a projekt ellenőrzésében, lebonyolításában, és bruttó 381 millió forintot biztosít a célokra. Az Envirodunát már korábban bevonták a beruházó Fővárosi  Állat- és Növénykert mellé, hogy segítse a munkát, de Persányi Miklósnak, az állatkert igazgatójának távozása után még nagyobb szerepet kap.

Az ellenzéki Fidesz-frakció azt feszegette, hogy mire költ majd el az Enviroduna ilyen sok pénzt. A városvezetés oldaláról erre az a válasz érkezett, hogy legyen végre egy olyan egzakt számítás, amiből kiderül, mekkora a főváros mozgástere, és ami tartalmaz több lehetséges befejezési stratégiát a hozzájuk tartozó különböző költségekkel. Elhangzott még, hogy remélik, az összegnek csak töredékét költi el a kft.

Mi a biodóm?

A volt vidámparki terület átalakításával a miocén kori pannon élővilág megelevenítését kínáló, közel 17 500 négyzetméteres területű biodóm épülne, magában foglalva a Pannon-tenger Akváriumot, a Pannon Ősvadont és a Látogatóközpontot, új állatkerti gazdasági épületek építésével. A befejezetlen épületet nemrég bejártuk és körbefotóztuk.

Hogy áll a biodóm?

A biodóm épület szerkezetkész, a műszaki átadás-átvételt 2020 áprilisára tervezték. A megnyitáshoz azonban számtalan munka befejezése szükséges. A befejezéshez szükséges forrás viszont nincs meg. Mint arról beszámoltunk, elkészült az egyre dráguló városligeti biodóm-beruházás átvilágításával a Fővárosi Állat- és Növénykert új gazdasági igazgatója, így Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten már tudta, miért tart jelenleg 63 milliárdnál a 2017-ben még 43,7 milliárdosra tervezett üvegkomplexum. Azt is tudta, hogy a fővárosnak nincs erre a célra 20 milliárd forintos pluszforrása, és azt is, hogy a kormány se ad a biodómra több pénzt.

Ennek következménye az előterjesztésben foglalt felülvizsgálat.