Portfolio: A debreceni repülőtéren elrontották a koronavírust szűrő lázmérést

2020.02.26. 15:11 Módosítva: 2020.02.26. 21:21

A Portfolio szerdai információi szerint

teljesen irreális értéket mutattak azok a hőmérők, amelyekkel a Debreceni Nemzetközi Reptéren a Milánóból érkező utasok testhőmérsékletét mérték.

Ugyanis ahogy azt helyszíni beszámolók, illetve hírügynökségi fotók is bizonyítják, hétfő éjszaka a hőmérők 32-33 fokos testhőmérsékletet mutattak ki, és a reptér munkatársai ennek ellenére továbbengedték az utasokat. Az ellenőrzéseket azt követően vezették be, hogy kiderült, Észak-Olaszországban megjelent a koronavírus.

Az infravörös hőmérőt elég a homlok vagy a halánték közelébe tartani, és a műszer három másodpercen belül képes kimutatni a testhőmérsékletet. A normál testhőmérsékletnek - a Webbeteg egészségügyi szakportál szerint - homlokon történő szakszerű mérés esetén 32-ről fel kellene mennie 35,4 és 37,4 fok közé. Ehhez képest a lázmérő által mutatott érték több esetben megmaradt a 32-33 fok között.

A Portfolio állítja, hogy forrásának

a reptéren használt lázmérő-készülékek forgalmazója is megerősítette, hogy a mérések hibásan zajlottak.

A lap által megkérdezett egyes szakértők szerint nem megfelelő használat esetén (például mert túl nagy távolságról mérik a lázat) előfordulhat, hogy az eszköz alacsonyabb testhőmérsékletet mutat ki. Egy másik szakértő szerint a mutatott szám teljesen irreális, így vagy a mérést végzők hibáztak, vagy a készülékekkel lehet gond. Ahogy arról mi is írtunk, a reptéri lázmérésben rengeteg a buktató. Az egyik a hőméréshez használt, infravörös szenzorral felszerelt lázmérő pisztoly, ami a gyakorlatban meglehetősen megbízhatatlannak bizonyul. Nem feltétlenül azért, mert ne lenne elég érzékeny, inkább azért, mert nagyon nem mindegy, hol és hogyan használják. A lázmérő pisztoly hatékonysága az eddigi tapasztalatok alapján igen alacsony, az esetek közel felében, 46 százalékban nem tudja kiszúrni a koronavírust-fertőzést.

Frissítés:

A Debreceni Nemzetközi Repülőtér szerda este reagált a hírre. Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy az előírásoknak megfelelően zajlott az utasok vizsgálata. A vizsgálathoz több különböző típusú hőmérőt használtak. Amikor a jelenlévő orvosok érzékelték, hogy az egyik műszer rossz értéket mutat, annak használatát befejezték, és egy másik, helyes értékeket mutató hőmérővel folytatták az utasok vizsgálatát.

A gép összes utasát és a személyzetet megvizsgálták, állapotukról adatlapot vettek fel, amelyen rögzítették a testhőmérsékletüket is. A szakemberek szerdán valamennyi érintett utassal telefonon is felvették a kapcsolatot, és meggyőződtek arról, hogy hétfő óta senki nem lázasodott be.  • Hírek
  • Lakáshitel